Пут у седиште српске духовности

Пут манастира Жиче на обележавање великог јубилеја Српске Православне Цркве ‒ 800 година од како је Свети Сава издејствовао аутокефалију Српској Архиепископији, 5. октобра 2019. године кренули су чланови Епархијског управног одбора Епархије бачке, Епархијског савета и представници Информативне службе Бачке епархије.


Допутовавши на Опленац, ходочасници су посетили чувени храм Светог Георгија подигнут на самом врху стеновитог брда, као и маузолеј династије Карађорђевић. Грађена у српско-византијском стилу, црква на Опленцу је проглашена за споменик културе од изузетног значаја. У самом маузолеју почива 30 чланова породице Карађорђевић. У овом храму Литургија се служи недељом и празницима, а право венчања у храму на Опленцу имају само чланови породице Карађорђевић.


У манастиру Вoљaвча, подигнутом у 15. веку, чланови епархијских тела Бачке епархије имали су прилику да посете манастирски храм, „Карађорђев конак“ из 1766. и Јужни конак из времена кнеза Милоша (1848). Вoљавча је женски манастир посвећен Светим архангелима и налази се на североисточним падинама Рудника, на око 30 километара од Крагујевца. Ктитор манастира је Михајло Кончиновић, војвода деспота Стефана Лазаревића.

Југозападно од Тополе налази се манастир Никоље, где је ходочаснике из Епархије бачке срдачно дочекала игуманија Евдокија, која је говорила о историјату манастира.

У недељу, 6. октобра, чланови Епархијског управног одбора, Епархијског савета и представници Информативне службе Епархије бачке узели су учешће у саборној прослави обележавања осам векова аутокефалије Српске Православне Цркве уприличеној у манастиру Жичи.


У ЖИЧИ ПРОСЛАВA ЈУБИЛЕЈA – ОСАМ ВЕКОВА АУТОКЕФАЛИЈЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

О манастиру Жичи, Свети владика Николај Велимировић је рекао: ”Одавде је наука блистала, одавде су краљеви добијали поуке, овде су долазили краљеви, архиепископи и епископи, овде се дају велики водећи примери, који су за морал и јединство друштва и Цркве”.

Протопрезвитер-ставрофор Ђорђе Ђурђев, настојатељ Саборног храма у Новом Саду, истакао је да је велика част и радост присуствовати овако значајном догађају за Српску Православну Цркву.

По завршетку Литургије у манастиру Жичи ходочасници су посетили манастир Благовештење који се налази под Кабларом, узводно уз Мораву. Споменик културе од изузетног значаја, манастир је по свом архитектонском изгледу засигурно најлепши манастир Овчарско-кабларске клисуре.

Вођа пута, протопрезвитер Бране Миловац, архијерејски намесник бачкопаланачки, казао је да Жича сведочи вечну и непролазну вредност православног етоса.

Благодарећи Владици бачком г. Иринеју на благослову за духовно укрепљење и молитвено учешће у важном јубилеју наше помесне Православне Цркве, ходочасници су се са овог светосавског поклоничког путовања вратили оснажени у вредностима наше хришћанске Православне Цркве, са изоштренијим и јаснијим погледом на целокупну жртву Светога Саве, истовремено знајући и дубоко поштујући осмовековно духовно наслеђе које нам је оставио Првопрестолни архипастир, учитељ и водич у живот вечни – Свети Сава.

[carousel_slide id=’2887′]
Print Friendly, PDF & Email