Обнова мошоринске Лазарице

У Мошорину је почела обнова храма Преноса моштију светог Николаја Мирликијског. У првој фази обнове биће извршена реконструкција крова, фасаде и прозорâ. Извођач радова на реконструкцији храма је Архитектура-проинг из Петроварадина, под надзором Покрајинског завода за заштиту споменика културе, који је обезбедио средства за обнову наведеног храма.

Храм Преноса моштију светог Николаја Мирликијског подигнут је 1938. године, са наменом да буде женски манастир. Задужбинар манастира, протопрезвитер-ставрофор Светозар Влашкалић, одликован Орденом за националне заслуге Краљевине Југославије, имао је у плану и формирање Женске школе у склопу манастирског комплекса. Ипак, године које су наступиле, доносиле су велика народна страдања, која су зауставила велико протино прегнуће. Током Рације, 1942. године, поред две стотине Мошоринаца, страдао је и задужбинар овог прелепог храма. Након његове смрти, храм и остале задужбине у Мошорину су страдали, нарочито након револуционарног ослобађања, када је сва имовина национализована.

Прота Светозар Влашкалић оставио је неизбрисив траг у народном сећању, како у Мошорину, тако и  у Шајкашкој области. Његова вила и храм у Мошорину само су део његовог племенитог дела и обрис велике визије коју је имао.

Завршетак прве фазе обнове мошоринске Лазарице планиран је за месец мај 2020. године.

[carousel_slide id=’2465′]
Print Friendly, PDF & Email