Прослава заветне славе у Шајкашу

У недељу 14. по Педесетници, на дан празновања светих праведних Јоакима и Ане, 9/22. септембра 2019. године, житељи Шајкаша свечано су прославили заветну славу. Празник светих Јоакима и Ане прославља се у Шајкашу, некадашњем Ковиљ Сентивану, још од времена када је у употреби била прва црква, која је била посвећена родитељима Пресвете Богородице.

Овогодишње прослављање заветне славе почело је празничним бденијем којим је началствовао протопрезвитер Иван Вачик, уз саслужење свештенства Епархије бачке. На дан заветне славе, светом Литургијом началствовао је протонамесник Петар Ђукић, парох ђурђевачки, уз саслужење надлежног пароха. У својој беседи након прочитаног јеванђелског зачала, отац Петар је говорио о животу светих Јоакима и Ане: Били су људи од крви и меса, носили су се са свим животним проблемима са којима се свако од нас сусреће, али нису губили наду, нити су се предавали очајању, већ су истрајавали у молитвама и љубави према Богу, због чега су даровани највећим даром – дететом Маријом, од Господа изабраном да постане Пресвета Богородица. На крају свете Литургије, извршен је трократни опход и помен упокојеним парохијанима, ктиторима и приложницама храма у Шајкашу.

Вечерњим богослужењем началствовао је протопрезвитер-ставрофор Ђорђе Ђурђев, сабрат Светогеоргијевског храма у Новом Саду, уз саслужење  више свештеника Епархије бачке. По благосиљању славских дарова, отац Ђорђе је произнео надахнуту беседу о дару родитељства. Овогодишњи кум био је господин Ђорђе Павловић са породицом, који је храму у Шајкашу даривао нове богослужбене одежде. Залог кумства за идућу годину примио је господин Жељко Павловић из Шајкаша.

[carousel_slide id=’2356′]
Print Friendly, PDF & Email