Украјински расколници напали свештеника и вернике у покушају да преотму храм

Украјински расколници повредили су свештеника, неколико жена и полицајце, 12. августа 2019. године, приликом покушаја преотимања храма канонске Украјинске Православне Цркве, у селу Галузинци, у Хмељницком региону.

Како извештава Савез православних новинара, црква Светог арханђела Михајла раније је незаконски пререгистрована од стране расколничке „Православне Цркве Украјине“.
У раним јутарњим часовима, верни народ се окупио ради молитве у храму, да би, нешто касније, дошле и присталице непризнате Цркве Украјине, као и чланови паравојне групације Феникс, који су започели сукоб са православним верницима. 

Расколници су дошли наоружани ножевима, покушавајући да обију браву на вратима цркве, али су заустављени од стране представника Православног братства Светог Антонија и Теодосија Кијево-печерских, који су дошли да подрже вернике Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије. Формални разлог покушаја отимања храма у селу Галузинци била је незаконита пререгистрација светиње, и упркос чињеници да је парохија са око 800 верника, на челу са свештеником Александром Гончаруком, 11. фебруара ове године, одлучила да остане верна канонској Украјинској Православној Цркви. 
Расколници су и раније покушавали да прекину богослужење на велике црквене празнике, али су верници успевали да одбране своју цркву. 

Украјински председник Владимир Зеленски састао се прошле седмице са патријархом Вартоломејем у Цариграду, где је изразио своје уверење да се власт у Украјини не сме уплитати у верска питања. Протеклих месеци – откако је Константинопољска Патријаршија доделила „Томос о аутокефалности“ Православној Цркви Украјине – украјински расколници нападају вернике канонске Украјинске Православне Цркве и отимају храмове. 

Извор: Orthochristian.com (приредила Информативна служба Епархије бачке)

Print Friendly, PDF & Email