Васкршњи поздрав Српске православне Црквене општине сомборске

Христос васкрсе из мртвих, да бисмо и ми васкрсли благодаћу Његовом, из свих грехова наших који нас воде у смрт. Свети апостол Павле вели: „Устани ти који спавашˮ (Еф 5,14). Дакле, васкрсење наше душе зависи од нашег личног напора, од наше вере и ревности, а поготову зависи од покајања. „Устани и васкрсни из мртвихˮ значи: разбуди себе вером у Васкрсење, разбуди себе молитвом, постом, светим Причешћем и другим хришћанским врлинама и „обасјаће те Господ Христосˮ. Тада ћемо рећи јеванђелску истину: „Старо прође, гле, све ново постадеˮ (II Кор 5,17).

Васкрсли Господ Христос стално дела у нама, у срцима нашим, у Цркви Својој, у људској заједници, у рају, чак и у дубинама пакла, у подрумима хладних срца и загушљивим савестима, у непромишљеним људским умовима, не би ли кога спасао.

Сачувајмо веру у Васкрслог Господа, љубав према ближњима, истини и правди; према свему добру које људи ипак желе, али које без помоћи Васкрслог Господа и Његовог Јеванђеља не могу постићи.

Помолимо се Васкрслом Господу и замолимо Га као двојица ученика, путника за Емаус, да остане са нама. Да му се радујемо, да из Њега црпимо снагу, да се духовно уздижемо, да нас не захвате и не однесу мутне воде нашег времена.

Придружујући се свима вама, драга браћо и сестре, у овом великом слављу, овог Празника над празницима у нашем православном свету, желимо да Вам, у име нашег свештенства срдачно честитамо овај велики православни хришћански празник, древним поздравом истине, наше вере, наде и љубави:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
ЗАИСТА ВАСКРСЕ!

протопрезвитер Брана Влајковић

Print Friendly, PDF & Email