Света Тајна јелеосвећења у Сомбору

На Велики четвртак, 8/21. априла 2022. године, у храму Светог великомученика Георгија у Сомбору, свету Тајну јелеосвећења су служили протојереји Срђан Перић, Александар Лазић и Брана Влајковић, протонамесници Саво Николић, Бранислав Шијачић и Срђан Нешић, презвитер Александар Шарчански и ђакон Александар Верић.

Свете Тајне су свештене радње у којима на видљив начин примамо невидљиву благодат Светог Духа.  Од седам светих Тајни, обавезне и свеобухватне за све вернике су Тајне крштења, миропомазања, покајања и причешћа, док су необавезне брак, свештенство и јелеосвећење за болеснике (телесне и духовне).

У светој Тајни јелеосвећења Бог Дух Свети силази у помоћ када се живот човечији нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Окрепљује, снажи и лечи болесника. Циљ ове свете Тајне је опраштање грехова и повратак здравља оболелог. Потом га нађе Исус у храму и рече му: Ето постао си здрав, више не гријеши, да ти се што горе не догоди. (Јов. 5, 14). Ова света Тајна је установљена и у живот Цркве уведена од стране светих апостола. И демоне изгоњаху и помазиваху уљем многе болеснике, и исцељиваху (Мк. 6, 13). Света Тајна јелеосвећења састоји се из молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, кроз које делује Божија благодат за оздрављење болесника, a болест овде подразумева обољење душе или тела. Божја благодат у овој светој Тајни лечи тело од његове немоћи и чисти душу од њених грехова. Ова света Тајна се врши у Цркви од апостолског времена. По заповести Христовој апостоли су ишли да проповедају Јеванђеље, и међу другим људима и помазивали јелејем многе болеснике и лечили их (Марк. 6, 13). Вршење ове свете Тајне пренесено је на епископе и свештенике заповешћу апостола. Свети апостол Јаков пише: Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је грех учинио опростиће му се (Јак. 5, 14 – 15) Света Тајна јелеосвећења врши се, не само над тешким болесницима и онима који умиру, него се ова чудотворна Света тајна врши и над онима који су лакше болесни.

[carousel_slide id=’45855′]
Print Friendly, PDF & Email