Празник Светог Василија Острошког у Сивцу

Празник Светог Василија Острошког свечано је прослављен у Светониколајевском храму у Сивцу. У навечерје празника, вечерње богослужење служио је презвитер Даниел Кобиљски, надлежни парох. Богослужењу су присуствовали ученици Основне школе „20 октобарˮ са својим вероучитељима Бојаном Цвијановић и Николом Ступаром.

На сâм дан празника, у четвртак 29. априла / 12. маја 2022. године, свету Литургију  је служио презвитер Даниел Кобиљски. После светописамских чтенија, надахнутом беседом сабране је поучио отац Даниел, предочавајући најважније детаље из свештеног житија нашег највећег чудотворца. После заамовне молитве освећени су славски дарови, које су принели овогодишњи кумови Оливера и Зоран Бошковић са породицом, а кумство за наредну годину прихватили су Вера Лазаревић и Синиша Сувајџић.

Вечерње богослужење служио је протопрезвитер Остоја Нијемчевић, парох доњоковиљски, а потом је презвитер Владимир Марков, парох каћки, служио акатист светом Василију Острошком. Богослужењима је молитвено присуствовао протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски.

Овим свечаним прослављањем свештеног спомена на светог Василија Острошког, парохијска заједница у Сивцу дала је свој допринос молитвено се укључујући у обележавање 350-годишњице упокојења светог Василија Острошког Чудотворца, чији део омофора се налази у Светониколајевском храму у Сивцу.

[carousel_slide id=’48139′]
Print Friendly, PDF & Email