Празник Спаљивања моштију Светога Саве – слава храма у Црвенки

У понедељак друге недеље по Пасхи, 10. маја 2021. године, житељи села Црвенка прославили су своју храмовну славу, Спаљивање моштију Светога Саве.

Празновање је почело вечерњим богослужењем, којим је началствовао презвитер Милош Петровић, парох у Црвенки. У слави и радости празника, на литургиском слављу началствовао је  презвитер Перо Анђелић, парох кулски, а саслуживали су презвитер Милош Петровић и ђакон Александар Верић.

После прочитане јеванђелске перикопе, отац Перо се обратио сабранима у храму. Презвитер Перо осврнуо се на догађај који је уписан у нашој историји као страдање нашег народа и подсетио је на околности које су утицале на спаљивање моштију Светога Саве. „Иако тужни повод, на изглед, православни род се, Јеванђељем поучен, Крстом спрема за Васкрс. Овај догађај на Врачару јесте само један од посведочених бремена који наш народ износи и са надом и васкрсење прихвата и проживљава”, истакао је у беседи отац Перо.

По заамвоној молитви приступило се трократном опходу око храма, освећени су славски дарови, уз речи благодарности овогодишњим кумовима, господину Драгиши Павићевићу и њеовој породици. Залог славског колача за следећу годину преузела је госпођа Смиља Димитрић са породицом.

[carousel_slide id=’28251′]
Print Friendly, PDF & Email