На 64. Међународном сајму књига у Београду представљено дело Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког др Иринеја (Буловића)

Тајна разликовања Божанске суштине и енергије у Светој Тројици по светоме Марку Ефеском Евгенику

У навечерје спомена светих мученика Тараха, Прова и Андроника, у четвртак 24. октобра 2019. године, у оквиру 64. Међународног сајма књига у Београду, у дворани „Иво Андрић“ (Хала 1А) Београдског сајма представљена је капитална књига Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког господина др Иринеја (Буловића) Тајна разликовања Божанске суштине и енергије у Светој Тројици по светоме Марку Ефеском Евгенику, односно превод на српски језик истоименог доктората високоцењеног аутора који је објављен 2019. године. Организатор представљања наведене докторске дисертације Преосвештеног владике Иринеја била је Телевизијска продукција Епархије бачке, а саорганизатор Библиотека Српске Патријаршије у Београду. У промоцији овога репрезентативног дела, чији су саиздавачи Матица српска и Издавачка кућа Епархије бачке „Беседа“ из Новога Сада, узели су учешћа: Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски господин др Амфилохије (Радовић), Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије (Перић), Његово Преосвештенство Епископ крушевачки господин др Давид (Перовић), Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки господин др Иринеј (Буловић), као и господин др Зоран Недељковић, управник Библиотеке Српске Патријаршије и уједно модератор овога догађаја, у присуству Његовог Преосвештенства Епископа нишког господина Арсенија (Главчића), Његовог Преосвештенства Епископа далматинског господина Никодима (Косовића), Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа канадског господина Георгија, главног секретара Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве високопречасног протопрезвитера-ставрофора др Саве Јовића, свештенослужитеља из више епархија наше помесне Цркве, професора и студената Православног богословског факултета Универзитета у Београду, представника медија и бројне публике.

Срдачну добродошлицу присутнима на почетку представљања пожелео је господин   Недељковић, да би свечана промоција објављене књиге била отворена усрдним појањем тропара светом Марку Ефеском Евгенику од стране хора Црквене општине новосадске Свети Јован Дамаскин под руководством доместика, високопреподобног јеромонаха Јеротеја из манастира Ковиља. Уважени модератор је потом произнео уводно слово, концизно изложивши преглед издавачке делатности „Беседе“ током протеклих, готово три деценије под руковођењем надлежног епископа, указујући истовремено и на особити значај досадашњег црквеног и богословског прегалаштва Преосвештеног владике новосадског и бачког.

Први, најављени говорник Преосвештени Епископ крушевачки др Давид упоредио је објављено дело са Ковчежићем или Панарионом светог Епифанија Кипарског, приметивши да оно пружа увид у целокупно богословље Отаца и Цркве све до 15. века. Упоредо са тим, владика Давид је констатовао да аутор мајсторски непоновљивим начином израде књиге коју одликује бриљантна методологија, чини да она светли, проповеда, просветљује, исцељује и надахњује читаоца на усвајање светоотачке и делатне вере. Доживљавајући је као поруку Отаца која се не да заробити временом, јер је свевремена, у тренуцима великих искушења књига долази, према Преосвештеном  епископу крушевачком, као тихи глас о  основним појмовима православне тријадологије, монархији Бога Оца која гарантује и очувава јединство све три личности Свете Тројице, али и свеосвећујућој енергији Тројичнога Бога. Истичући пресудном важношћу учешће светога Марка Ефеског на Сабору у Ферари и Фиренци 1438-1439. године, где је он непоколебиво и убедљиво показао да се о Светој Тројици не може говорити у духу схоластике, епископ Давид је нагласио да је писац промовисане књиге тему свестрано и  вишеструко обрадио на основу још увек у великој мери необјављених Евгеникових дела, закључујући своје обраћање сажетим цитирањем богословског учења светога Марка о три ступња боговиђења.  

После појања пригодне стихире хора Црквене општине новосадске Свети Јован Дамаскин, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије нагласио је, првенствено, својеобразни значај сабрања, назвавши га симпосионом поводом једног уистину светог и часног дела. Упутивши срдачне честитке како цењеним издавачима на одштампаном издању, тако и врсном преводиоцу господину Станимиру Јакшићу на оствареном преводилачком достигнућу, Високопреосвештени Митрополит др Порфирије је истакао да у времену које се одликује хипертрофијом доктората и доминатном, примарном  употребом научног апарата која у први план ставља историјско-филолошке димензије истраживане теме, књига владике Иринеја постала је класик, пре свега, благодарећи својој дубокој садржини. Она је стекла такав епитет услед чињенице што пружа темељне и вишеслојне одговоре на есенцијална питања постојања Бога и разлоге остварења домостроја спасења у личности Оваплоћеног Господа Исуса Христа, и то путем распознавања разлике између Божанске суштине и енергије, једне суштине и три личности Бога, веродостојно тумачећи на тај начин православну тријадологију, христологију, пневматологију, еклисиологију, космологију  и, уопште узевши, све аспекте и перспективе наше вере. Дотична књига, према запажањима Митрополита Порфирија, много боље проучава и разуме равнотежу између суштине и личности Божије у односу на владајућу персоналистичку теолошку мисао. Истовремено, промовисано дело враћа и подучава читаоце предањској вери без које нема ни аутентичног нити истинског начина постојања. Избегавајући искушење коме су склони савремени теолози да буду оригинални и неретко исправљају Оце Цркве према сопственом нахођењу, књига Епископа Иринеја представља канон и параметар за коришћење разноврсног научног апарата, али и истовремено, чврсто пребивање у вери Отаца и предању Свете Цркве. Стога је представљено дело, према завршним мислима Митрополита загребачко-љубљанског, продужено Јеванђеље а владика Иринеј, по превасходству, богослов.

Наредни учесник промоције, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски др Амфилохије поделио је са присутнима, најпре, изразе нескривене радости поводом превођења и објављивања наведене докторске дисертације Преосвештеног Епископа Иринеја, казавши да је она изузетно дело о једној изузетној личности Православне Цркве у 15. веку, какав је, заправо, свети Марко Ефески. Према увидима Високопреосвештеног Митрополита Амфилохија, промовисана књига треба бити препозната као најбоље дело које је икада написано о светоме Марку Ефеском Евгенику и суштини његовог богословског учења. Опомињући се неоспорних историјских чињеница о одржавању Сабора у Ферари и Фиренци и плодотворног учешћа тим поводом светог Марка Ефеског, Митрополит Амфилохије је подвукао важност богословског доприноса светог Григорија Паламе и његовог даривања Предања светом Марку као његовом ученику.  Проничући у мисао светога Марка Ефеског и перспективу све дубљег откривања Тројичног Бога свету, као и Његовог дејства путем нестворених енергија, владика Иринеј, према Вископреосвештеном Митрополиту, предочава и разјашњава на оригиналан начин богочовечански реализам, то јест личносни сусрет људскога рода са живим Богом. Управо у томе се очитује круцијална разлика између православног и римокатоличког поимања присуства Бога на земљи и изостанак разликовања суштине и енергије на Западу, што ће  имати за последицу формирање учења о филиокве и папском примату.

Уважени аутор представљеног издања, Епископ новосадски и бачки др Иринеј упутио је свесрдну благодарност организаторима промоције и учесницима у представљању који су се бавили суштином и садржајем књиге, наводећи да ако има било какве вредности у његовом делу, да иста припада светим Оцима. Апострофирајући неопходност следовања отачком Предању, владика Иринеј је уочио да владајућу православну теологију дословно трује научно богословље које трага за нечим новим и нема потребу за Црквом и вером. Права или истинска теологија, сходно вредносном суду аутора, постоји унутар Цркве и за Црквуте служи превасходно њеном изграђивању и није никаква философија. Дилема са којом се суочава сваки нараштај теолога, суочавао се и свети Марко Ефески Евгеник, и то, не са питањем: Шта је Бог ?, већ: Ко је Бог? Стога је веома важно, према Епископу Иринеју, остати веран древноме, односно говорити на нов начин, али о истом садржају. Тематика докторске дисертације, чијој изради је аутор приступио по благослову преподобног оца Јустина Поповића, било је време када је православно богословље почињало полако да се ослобађа од стега схоластике. Отуда је овај докторат, према Епископу Иринеју, антисхоластички, али не антидијалошки. Иако су о богословљу светог Марка Ефеског током 20. века писали угледни и признати богослови попут: пречасног протопрезвитера-ставрофора др Јована Мајендорфа, Преосвештеног владике Василија Кривошеина, истакнутог Панајотиса Христуа, сусрет владике Иринеја са докторским радом његовог сабрата Митрополита Амфилохија под именом Тајна Свете Тројице по Светом Григорију Палами, што ће рећи са првим систематским приказом Паламине теологије, а који је уједно био и учитељ светог Марка Ефеског, подстакао је аутора да донесе одлуку за избор теме докторске дисертације. Упоредо са тим, Преосвештени Епископ Иринеј поменуо је и драгоцен податак да је његово истраживање било засновано на неиздатим, рукописним радовима Евгеника који и даље нису званично објављени.

Коначно, Преосвештени Епископ новосадски и бачки најсрдачније је заблагодарио свима који су допринели настанку књиге Тајна разликовања Божанске суштине и енергије у Светој Тројици по светоме Марку Ефеском Евгенику, пре свега Библиотеци Српске Патријаршије као инспиратору и организатору сабрања, потом Матици српској као саиздавачу, господину Станимиру Јакшићу као преводиоцу са грчког изворника, и многима другима. Поврх свега, аутор је искористио прилику да упути изразе захвалности Високопреосвештеном Митрополиту црногорско-приморском др Амфилохију, не само ради тога што је његово бављење светим Григоријем Паламом био изузетно вредан импулс у потоњем изучавању богословског наслеђа светог Марка Ефеског Евгеника, већ и услед спремности Митрополита Амфилохија да говори на промоцији, изричући срцем својим „реч добру“ (Пс 44, 2).

Ђакон др Србољуб Убипариповић

Print Friendly, PDF & Email