Емисија Дан Господњи: Јеванђеље о Мироносицама

У новом издању емисије Дан Господњи разговарали смо на тему јеванђелског зачала (Мк. 15, 43-47; 16, 1-8), које се произноси у трећу недељу по Пасхи – светих жена Мироносица.

Сва четири јеванђелиста наводе Марију, рођену у галилејском граду Магдала, ону из које је Господ истерао седам демона. Друга је Марија Јосијина, мајка Јакова и Јосије. Саломија је била мајка Заведејевих синова, апостола Јована и Јакова. Осим Марије Магдалине и Марије Јаковљеве свети апостол Лука наводи Јовану, као и друге, не називајући их по именима (Лк. 24, 10). Мироносица Јована, била је жена Хузе, Иродовог домоуправитеља коју је Господ исцелио од тешке болести. Према сведочанству светог апостола и јеванђелиста Луке, међу женама су несумњиво биле Сусана (Лк. 8, 1-3) и многе друге које су служиле Христу. Женама мироносицама су припадале и сестре праведног Лазара, Марија и Марта.

У другом делу емисије предочили смо изводе из беседа преподобног Григорија Паламе, Његове Светост Патријарха српског господина Порфирија, Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, као и протопрезвитера Миодрага Шипке.

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email