Благовести у Сомбору

На Благовести, 7/25. априла 2022. године, у храму Светог великомученика Георгија у Сомбору, светом Литургијом је началствовао протојереј Александар Лазић, уз саслужење братства храма. Беседећи после прочитаног јеванђелског одломка, отац Александар је рекао: „Овај празник који данас славимо – Благовести – уздиже Пресвету Богородицу изнад свих створених људи, јер је управо она својим подвигом и предавањем своје воље вољи Божјој учествовала у име рода људског у спасењу света. Пошто је род људски отпао од Бога, потребно је било да ту заједницу и тај добри однос Бога и човека поново неко успостави; тај неко није могао да буде обичан човек, јер човек који је грешан, како може да победи грах? Са друге стране, ни Бог није могао да грешну људску природу подигне из таме греха без дозволе човека, јер би нарушио слободу људску, која је његов дар. Зато је Пресвета Богородица и питана да ли би хтела да буде сасуд Светога Духа и роди Спаситеља света. Она одговара потврдно и свет добија спасење кроз њу. Тако свет добија Спаситеља који је у стању да победи грех и смрт и ђавола, а то је Богочовек Господ наш Исус Христос. Кроз свету Тајну Причешћа и ми, као и Богородица, пристајемо и говоримо Господу Ево, слуге или слушкиње Божје, нека ми буде по речи твојој и сједињујемо се са Њим и спашавамо се са Њим.“

[carousel_slide id=’44841′]

После вечерње службе, Радио-Благовесник је прославио своју славу. Презвитер Александар Шарчански је благословио славске дарове које су принели кумови славе Никола и Александра Ступар.

У свечаној дворани Црквене општине сомборске приређен  је Културно-уметнички програм на којем је учествовала деца са веронауке основних школа у Сомбору и Православни музички састав „Бедем“ из Сомбора. После програма уручене су захвалнице сарадницима Радио-Благовесника.

[carousel_slide id=’44892′]
Print Friendly, PDF & Email