Епископ мохачки Дамаскин присуствовао отварању 25. Европске смотре српског фолклора дијаспоре

У суботу, 27. маја 2023. године, Епископ мохачки г. Дамаскин присуствовао је отварању двадесет и пете по реду Европске смотре српског фолклора дијаспоре, која се одржава у Спортском и пословном центру „Војводина” у Новом Саду.

После поздравних речи г. Данила Ђокића, председника Асоцијације српског фолклора дијаспоре, присутнима се обратио Преосвећени Епископ мохачки г. Дамаскин, који је, у име Епископа бачког г. Иринеја, благословио скуп: „Нови Сад има богату фолклорну традицију која се ревносно негује и чува. Она је богата и шаролика колико и народне ношње свих оних који на овом подручју живе и стварају. Када се погледају кошуље и прслуци, кецеље и мараме, вез на њима, мотиви и украси, када се слуша музика која покреће на игру и песму, човек се нађе у мистичној атмосфери предака, времена, традиције, историје, живота уопште. Слични су мотиви и на нашим резбаријама и витражима у нашим храмовима. Наш покушај да уметношћу оплеменимо живот је жеља да најлепше из нашег народа сачувамо за будуће генерације, те учинимо вечним и непропадљивим. У то име, у име вечног и непролазног, у име заједништва које нас повезује и надахњује, желим да Вас све поздравим и пожелим успешан наступ и дивне успомене из нашега града. Нека би Господ Бог благословио Ваш труд и жељу да сачувате културну баштину свога народа свуда где год живели и радили. На многаја љета!ˮ

Поздравне речи упутили су и представници Владе Републике Србије и Града Новог Сада. У наставку је уследио такмичарски део програма, у којем су наступили многобројни српски фолкорни ансамбли из дијаспоре.

Print Friendly, PDF & Email