На Малу Госпојину патријарх Порфирије богослужио у храму Светог Саве

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је началствовао 21. септембра 2024. године, на празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојну, светом Литургијом у храму Светог Саве на Врачару и том приликом рукоположио дипломираног теолога г. Василија Перића у чин ђакона.

– Бог је учинио чудо, родио је на чудесан начин Пресвету Богородицу, која је како певамо Благодатна Марија, која је Благословена међу женама, која је Храм Духа Светог и Олтар Бога Живог, која је Трпеза небеског хлеба, Кивот светиње Божје, Дрво најслађег плода, која је и Слава рода људског, Похвала жена, Источник девствености и чистоте. Све то певамо у црквеним песмама, све то је Пресвета Богородица, и више од тога! Она је Земља живих! И као што је вером и подвигом љубави Бог учинио да се роди Пречиста Дјева, тако је и живот Пресвете Богородице, од Њеног Рођења преко Њеног Увођења у храм у Јерусалиму у Њеној трећој години, преко Благовести, Уснућа у Господу и Узнесења на небо, био чудесан и сав утемељен на вери и молитви, на чистоти и подвигу Њеном, на Њеном потпуном и свецелом предавању Богу и Њеном послушању Богу – беседио је патријарх Порфирије и закључио:

– У Њеној речи: Нека ми буде по речи Твојој, по речи Господњој, изражен је читав Њен живот. У тој речи је и Њена молитва, и Њен подвиг, и Њена вера, и Њена увереност у то да у нашим животима, па и у Њеном, све бива по промислу Божјем и да само када је Њена мисао мисао Христова, мисао Сина Њеног и Бога нашег, све бива благословено и испуњено радошћу, миром, смислом, пуноћом и лепотом.

Беседу патријарха Порфирија у целости можете прочитати ОВДЕ.

Светејшем Патријарху су саслуживали високопреосвећена господа митрополити црногорско-приморски Јоаникије и тверски и кашински Амвросије из Руске Православне Цркве, као и Преосвећени викарни Епископ јенопољски г. Никон, уз молитвено учешће Високопреосвећеног Митрополита бачког г. Иринеја и многобројног благочестивог народа.

Извор: https://spc.rs