Одржано предавање у Ветернику

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита бачког господина др Иринеја, у сусрет празнику Сабора Срба светитеља, Црквена општина у Ветернику је започела циклус духовних и културних свечаности у порти храма Преподобног Симеона Мироточивог у Ветернику.

У суботу, 7. септембра 2024. године, свечаности су започете предавањем др Горана Васина, редовног професора на катедри за Историју Филозофског факултета у Новом Саду, на тему „Карловачка митрополија – Саборност Срба на прелому вековаˮ. Др Горан Васин је у надахнутом излагању истакао да је Карловачка Митрополија била најважнија институција Срба у Хабсбуршкој монархији, која је више од два века била срж духовног и политичког окупљања свих Срба у Монархији од Беча и Пеште до Карловаца и Новог Сада. Предавач је нагласио да се српски средњи век оживљавао у Митрополији, у којој су неговани култови светородних Немањића, Лазаревића и Бранковића. Професор Васин је током излагања указао на најзначајније личности тога времена и закључио да Карловачка митрополија због свега наведеног заслужује да се о њој одржавају симпосиони и округли столови, који ће још више указати њен значај за новију историју и духовност Срба на просторима које је обухватала Карловачка митрополија.

Следећи догађај у порти храма Преподобног Симеона Мироточивог биће 14. септембра 2024. године, када ће бити одржано вече српске песме и музике на коме ће наступити чланови Ансамбла „Вилаˮ који делује у оквиру Српског културно-уметничког друштва „Железничарˮ из Новог Сада.