Успење Пресвете Богородице – храмовне славе у Епархији бачкој

Сомбор – У среду, 15/28. августа 2024. године, на празник Успења Пресвете Богородице – Велику Госпојину, прослављен је престони празник параклиса на Великом православном гробљу у Сомбору. На дан празника, свету Литургију је служио протојереј Срђан Нешић, парох сомборски. После свете Литургије извршени су трократни опход око параклиса и помен упокојеним ктоторима и приложницима. Овогодишњи кум славе био је Благоје Стојановић са породицом, а кумство за наредну годину је преузела Лана Стојановић.

Параклис на Великом православном гробљу у Сомбору подигнут је у периоду од 1786. до 1790. године. Унутрашња и спољна обнова параклиса завршена је 2018. године.

Куцура – У среду, 15/28. августа 2024. године, у Куцури је свечано прослављен престони празник храма Успења Пресвете Богородице. Празничним вечерњем уочи Велике Госпојине началствовао је протојереј Здравко Бојовић, парох врбашки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. На дан празника, светом Литургијом је началствовао презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник кулски, уз саслужење протојереја Илије Зекановића, пароха куцурског. У пригодној беседи на светој Литургији, честитајући сабранима празник, отац Драгољуб је истакао да празник Успења Пресвете Богородице заузима посебно и значајно место међу празницима који су установљени у славу Божју, а у част Његове Пресвете и Пречисте Мајке. По заамвоној молитви извршени су опход око храма и чин благосиљања славских дарова. После свете Литургије, испред храма, пригодан програм су извели најмлађи чланови Културно-уметничког друштва „Завичајно врелоˮ из Куцуре. Кума овогодишње славе била је госпођа Весна Радошевић, а кумство за следећу годину преузео је г. Синиша Радовић са породицом.

Успенски храм у Новом Саду – На празник Успења Пресвете Богородице, у среду, 15/28. августа 2024. године, прослављена је слава Успенског храма у Новом Саду. Бденијем уочи празника началствовао је протојереј Борислав Милић, парох ветернички, уз саслужење свештенства Епархијâ бачке, сремске и аустријске. Прота Борислав је честитао навечерје празника свештенослужитељима и парохијанима Успенског храма, а протојереј Жељко Латиновић, настојатељ храма, захвалио је на љубави свештенству и верном народу.

На дан празника, светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Стојан Билић, парох новосадски, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. После прочитаног јеванђелског одељка, прота Стојан је произнео празничну беседу. Лепоти богослужења појањем су допринели чланова хора „Антифонˮ. После опхода око светог храма, код спомен-крста у порти храма је извршен чин благосиљања славских дарова. Кумови овогодишње славе биле су породице Којић и Јаковљев, а кумство за наредну годину су преузеле породице Савић и Јаковљев.

Бачки Јарак – У среду, 15/28. августа 2024. године, свечано је прослављен престони празник храма Успења Пресвете Богородице у Бачком Јарку. Празничним бденијем је началствовао протојереј-ставрофор Славко Пајовић, парох госпођиначки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После бденија отац Славко је пригодним речима честитао свима навечерје празника.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј Предраг Толимир, парох новосадски, уз саслужење протојереја-ставрофора Илије Пролета, умировљеног свештеника, протонамесника Драгана Петровића, пароха у Бачком Јарку, и ђакона Немање Пантића из Темерина. По прочитаном јеванђелском одељку, прота Предраг је произнео беседу у којој је истакао да је празник Успења Пресвете Богородице највећи из реда празника посвећених Пресветој Богородици. Светој тајни Причешћа приступио је велики број верника из Бачког Јарка, међу којима је било и много деце. По заамвоној молитви, извршен је трократни опход око храма. Светој Литургији су присуствовали г. Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, г. Младен Зец, председник Општине Темерин, као и чланови Општинског већа Општине Темерин.

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј Остоја Нијемчевић, парох доњоковиљски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег богослужења извршен је чин благосиљања славских дарова, а oвогодишњи кумови храма били су чланови породице Брканлић. Протонамесник Лео Малешевић, парох каћки, сабране је поздравио надахнутим речима, истакавши значај Пресвете Богородице за свакога човека.

Тител Празник Успења Пресвете Богородице је свечано прослављен у Тителу. Уочи празника, бденијем је началствовао протојереј Остоја Нијемчевић, парох доњоковиљски, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан храмовне славе, у среду, 15/28. августа 2024. године, свету Литургију  је служио протојереј Милош Јевросимов, парох тителски. После прочитаног јеванђелског одељка, прота Милош је беседио о Пресветој Богородици и значају овог великог празника за спасење рода људскога. По заамвоној молитве учињен је трократни опход око храма и извршен помен ктиторима.

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј-ставрофор Славко Пајовић, парох госпођиначки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерња је извршен чин благосиљања дарова које су принели Станко и Бранислава Костић из Титела, кумови овогодишње славе. Пригодним речима поуке сабраним верницима се обратио презвитер Стојан Марић, парох виловско-лочки. Кумство за следећу годину је преузели су Миленко и Вукица Чавић из Титела.

Пивнице – У среду, 15/28. августа 2024. године, свечано је прослављен престони празник храма Успења Пресвете Богородице у Пивницама. Вечерње уочи празника служио је протојереј Петар Бикар, парох пивнички.

На дан празника, после јутарњег богослужења, светом Литургијом је началствовао протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење проте Петра Бикара, протонамесника Зорана Регодића, пароха бачкопаланачког, и ђакона Бранка Батала из Бачке Паланке. После свете Литургије, уручене су архијерејске грамате признања и архијерејске захвалнице парохијанима, верницима и установама заслужним за изградњу новоподигнутог парохијског дома при Светоуспенском храму у Пивницама. По завршетку богослужења, извршен је чин освећења новог парохијског дома. У чину освећења, поред наведених свештеника, учествовавао је и протојереј Мирослав Тронколовић, парох обровачки. У порти храма, најмлађи чланови Културно-уметничког друштва „Златне струнеˮ из Пивница извели су сплет народних игара.

Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, умировљени свештеник, уз саслужење свештенства Епархије бачке. У наставку вечерња је извршен чин благосиљања славских дарова које је принео г. Ивица Владисављев, кум славе. Надахнуто је беседио презвитер Слободан Ђурђић, парох силбашки. Залог кумства за следећу годину примио је г. Михаjло Жуловић. Богослужењима су присуствовали и верници из Београда, Новог Сада, Бечеја и Бачке Паланке. Храмовна слава је протекла у обележавању јубилеја 270 година од освећења храма Успења Пресвете Богородице (1754 – 2024).

Кљајићевo – У среду, 15/28. августа 2024. године, на празник Успења Пресвете Богородице, прослављена је храмовна слава у Кљајићеву. На дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење протојереја Бранислава Спасојева, пароха кљајићевског, и ђакона Стефана Сентђерђија из Сомбора. Протојереј Саво Николић је у надахнутој беседи указао верном народу на значај празника и улогу Пресвете Богородице у Домостроју спасења, на лепоту храма испуњеног љубављу и позвао све да се укључе у изградњу и завршетак храма у Кљајићеву. После трократног опхода око храма извршен је чин благосиљања славских дарова које су ове године, са љубављу, у славу и част Пресвете Богородице, принели кумови храмовне славе Јовaна и Зоран Жаркић са породицом. Кумство за наредну годину су преузели Огњен и Николина Сучевић.

У вечерњим часовима, са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита бачког господина др Иринеја, протојереј Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, извршио је чин освећења звона за новоизграђени храм у Кљајићеву. Протојереју Сави Николићу је саслуживало свештенство Eпархије бачке. После извршеног чина освећења, додељене су архијерејске захвалнице истакнутим добротворима: Месној заједници Кљајићево, Николи Чалошевићу из Новог Сада, Александру Ракоњцу из Кљајићева, Бранку Жижи из Кљајићева, Милени Косановић из Кљајићева, Зорану и Јовани Жаркић из Кљајићева  и Милету и Светлани Вукобратовић из Кљајићева. Овом историјском чину је присуствовало мноштво верног народа из Кљајићева и околине.

Липар – У среду, 15/28. августа 2024. године, свечано је прослављен празник Успења Пресвете Богородице, престони празник храма у Липару. На дан празника светом Литургијом је началствовао презвитер Ђорђе Цвијановић, парох бајшански, уз саслужење ђакона Немање Миливојевића из Врбаса. Ђакон Немања је после прочитаног јеванђелског одељка произнео беседу. По заамвоној молитви извршен је трократни опход око храма, а после свете Литургије одржани су помени код споменикâ пострадалим солунским борцима и оснивачима села.

Вечерњим богослужењем началствовао је презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник кулски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. У наставку вечерња извршен је чин благосиљања славских дарова, принос овогодишњег кума г. Милана Лалића. Отац Драгољуб је произнео пригодну беседу говорећи о Пресветој Богородици као заштитници свих људи на земљи.  Кумство за наредну годину прихватио је г. Милош Вуковић из Липара.

Стапар – Прослава престоног празника параклиса на водици у Стапару, празника Успења Пресвете Богородице, отпочела је бденијем које су служили презвитери Ђуро Родић и Никола Дувњак, пароси стапарски. На дан празника, у среду, 15/28. августа 2024. године, светом Литургијом је началствовао протонамесник Младен Глушац, парох апатински, уз саслужење пароха стапарских. После свете Литургије и трократног опхода око храма, извршен је чин благосиљања славских дарова, које је принеo овогодишњи кум, господин Васо Јовановић. Залог славског колача за следећу годину преузео је господин Жарко Гајчин.

Вечерње богослужење у храму Ваведења Пресвете Богородице у Стапару служио је протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

Суботица – Храмовна слава параклиса Успења Пресвете Богородице на водици у Суботици отпочела је празничним бденијем којим је началствовао протојереј Драган Штевић, парох суботички, уз саслужење презвитера Дарка Ивковића, пароха пачирског, и ђакона Срђана Пантелића.

На дан празника, у среду, 15/28. августа 2024. године, светом Литургијом је началствовао протојереј Драган Штевић, уз саслужење ђакона Срђана Пантелића.

Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј-ставрофор Мирко Шипка, умировљени свештеник, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Залог кумства за наредну годину Јулка Сремац је предала Спасенки Штевић.