Празник Преображења Господњег у Саборном храму у Новом Саду

Митрополит бачки др Иринеј: „Овај велики празник је и наш позив, наше призвање да и ми будемо благодаћу Христовом преображавани, како каже апостол Павле, из славе у славу, да се и наше биће преображава, да се мења наш животни етос, садржај нашега бића, тојест да испуњавамо себе добром, да испуњавамо себе Богом.ˮ

На празник Преображења Господњег, у понедељак, 6/19. августа 2024. године, на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит бачки господин др Иринеј, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Дамаскина, свештенства Саборног храма и новосадских ђакона.

После прочитаног јеванђелског одељка, Високопреосвећени Митрополит бачки г. Иринеј је у својој архипастирској беседи указао на значај празника Преображења Христовог у оквиру Домостроја спасења рода људскога, те је, између осталог, рекао: „Сви Господњи празници, цео живот Господа Исуса Христа на земљи, јесте уствари пројављивање славе Његове, силе Његове, љубави Његове и доброте Његове, а на Преображење, на празник данашњи, то се показује на потпуно особен и јединствен начин. Овај велики празник је, по свом смислу, између осталога, и наш позив, наше призвање, да желимо, да молитвено иштемо, али и да доприносимо колико је до нас, колико можемо својим скромним покајањем, трпљењем, смирењем, љубављу, врлином, колико смо за њу способни, да и ми будемо благодаћу Христовом преображавани, како каже апостол Павле, из славе у славу, да се и наше биће преображава, да се мења наш животни етос, садржај нашега бића, тојест да испуњавамо себе добром, да испуњавамо себе Богом, јер човек није статично биће. Ако не идемо ка Богу и не испуњавамо се Богом, нажалост, онда је сигурно да идемо ка ђаволу и да се њиме испуњавамо. Зато је ово позив на подвиг, позив на схватање живота као трајног процеса преображавања и нас Христом и у Христу, а ако ми ту жељу имамо, такву молитву вршимо и трудимо се колико можемо, онда нам Он помаже и оно што у нашем искуству изгледа потпуно немогуће, постаје не само могуће него и најстварнија стварност“, истакао је Високопреосвећени Митрополит бачки г. Иринеј.

После заамвоне молитве извршен је чин освећења новог рода винове лозе. По отпусту свете Литургије Митрополит бачки Иринеј је сабраном верном народу пожелео срећан и благословен празник Преображења Господњег.

Print Friendly, PDF & Email