Епископ мохачки Дамаскин на литургијском сабрању у Зајечару

Његово Високопреосвештенство Митрополит тимочки г. Иларион је прославио 10. августа 2024. године десетогодишњицу архијерејске службе светом архијерејском Литургијом у храму Вазнесења Господњег у Зајечару на којој су му саслуживали Високопреосвећени Митрополит нишки г. Арсеније; преосвећена господа eпископи ваљевски Исихије, шабачки Јеротеј, јегарски и изабрани британско-ирски Нектарије и мохачки Дамаскин; свештеномонаштво и свештенство епархија тимочке и нишке. Лепоти и свечаности богослужења допринело је појање зајечарског црквеног хора. Уз многобројан народ присуствовао је и градоначелник Зајечара г. Бошко Ничић.

По завршетку Литургије Његовом Високопреосвештенству најпре је честитао архимандрит Козма, игуман манастира Буково. „Данас смо испуњени радошћу јер смо сведоци да наш архијереј у свему следи Христа“, рекао је игуман Козма, који је похвалио Митрополитов труд и залагање за напредак Епархије тимочке. Са жељом да много година предано руководи повереном му Епархијом, архимандрит је у име свештенства и монаштва уручио дар свом архијереју.

Затим се Његовом Високопреосвештенству обратио Митрополит нишки г. Арсеније: „Припала ми је изузетна част да Вам у име архијереја поздравим и честитам Вам овај десетогодишњи јубилеј на трону архијереја Епархије тимочке. Десет година се можда чини мало у поређењу са вечношћу Царства Небеског, али знамо колико десет година значи у овоземаљским оквирима јер смо исте године, драги Владико, изабрани и хиротонисани за епископе наше помесне Цркве и знамо шта је све урађено за то време, шта смо све преживели, доживели, са каквим искушењима се борили. Оно што је првенствено служба епископа јесте да служи свету Литургију и да предстоји заједницом сабраном у име Христово где је жива икона Христова. Драги Владико, већ десет година ми смо сви сведоци Вашег служења, жртве, љубави и састрадавање са народом Божјим на овом просторима, са колико љубави, поштовања и труда сте радили да Ваш допринос на овим просторима узраста, напредује и донесе стоструке плодове. Ти плодови се већ виде након ових десет година, ко зна како је било пре и како је данас види како је Епархија тимочка током деценије Вашег служења напредовала у сваком смислу – духовном, културном, градитељском, јер сте велики труд и љубав уложили нарочито, јер сте рођени Зајечарац и ову Епархију волите свим срцем као своју родну Епархију. Желимо Вам да још много година служите на месту Епископа Српске Православне Цркве, на трону Епархије тимочке, да и даље напредује и узраста у меру висине раста Христовог и да доноси још веће и богатије плодове“.

Потом је Његово Високопреосвештенство Митрополит тимочки г. Иларион заблагодарио свима на присуству и дивном сабрању, као и на љубави и сардањи током протеклих година, молећи од Господа још много година мира, љубави и благодати.

Извор: https://eparhija-timocka.org