Прослава Видовдана у Саборном храму у Новом Саду

Епископ бачки Иринеј: „На Косову је грдно судилиште и данас као што је било тада. Али, Косовски бој не само што није завршен него није изгубљен за наш народ и за нашу Цркву, и никад не може бити изгубљен, докле год постоји последњи православни Србин на овој планети Земљи.ˮ

На Видовдан, у петак, 15/28. јуна 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј началствовао је на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког Дамаскина, свештеног братства Саборног храма и новосадских ђакона.

После прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени владика Иринеј је у својој беседи указао на смисао молитвеног прослављања празника Видовдана, као и на суштину Косовског Завета и опредељења за Царство небеско: „Празнујемо угоднике Божје, мученике Божје, а у њима Христа Који је први у сваком подвигу. Он је први мученик Цркве у оба смисла: и као сведок истине, правде и љубави Божје – то је првобитно значење речи за мученика у грчком језику – али је и највећи мученик као Богочовек, јер је добровољно, из љубави, за спасење света распет и потом васкрсао из мртвих. Тако се, прослављајући људе који су лик Христов одразили у свом животу, у својој личности, прославља Сâм Христос. У сваком подвижнику, сваком угоднику Божјем, прослављамо најпре Господа Христа, Богочовека, а онда и оне људе који су показали да богочовештво, тојест живети Богом, а бити човек, јесте призвање свакога хришћанина, свакога човека. Свети кнез Лазар великомученик Косовски и сви који су дали своје животе за ближње своје показали су истинитост богочовечанских речи Христа да нема веће љубави од оне да неко живот положи за пријатеље своје, за ближње своје, за друге људе, а то је учинио свети кнез Лазар. Зато га је Господ обдарио светим моштима његовим и даром чудотворства, зато му се у молитви увек обраћамо, да он буде наш молитвеник пред Господом. Није он само својом жртвом на Косову пољу прославио Господа. Цео његов живот је био живот у Христу, за Христа и Христом. Он је био пре тога већ зрео и добар хришћанин, изванредан хришћанин, јер да то није био пре тога, не би имао снаге за прихватање подвига мучеништва; није га тражио, али када је, по допуштењу Божјем, настала таква ситуација, он је такав подвиг радо примио и извршио. Дакле, суштина празника је управо то да се увек подсећамо на истину овога вечног Косовског Завета, јер он није ништа друго до примењени Христов Нови Завет у животу укупне наше помесне Цркве и укупног нашег народа, али и сваког појединца, свакога од нас. То значи увек бити на путу Христовом, не жртвовати друге себи него себе ради других, што је урадио свети кнез Лазарˮ, нагласио је Епископ бачки г. Иринеј.

После заамвоне молитве, уз саслужење свештенства и ђаконства, Преосвећени владика Дамаскин је служио парастос свим нашим војводама и војницима који су свој живот положили за веру и Отаџбину, од Косовског боја до данас.

Print Friendly, PDF & Email