Нови ђакон Епархије бачке рукоположен у Светоархангелском манастиру у Ковиљу

У недељу Светих Отаца Првог васељенског сабора, 3/16. јуна 2024. године, у Светоархангелском манастиру у Kовиљу, јутрење је служио јеромонах Ермолај, уз саслужење јерођакона Иринеја и молитвено присуство Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Дамаскина, викара Епископа бачког. У наставку јутрења, Епископ мохачки г. Дамаскин је служио свету архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Пре почетка свете Литургије, владика Дамаскин је рукопроизвео у чинове чтеца и ипођакона Милоша Миливојевића, вероучитеља из Суботице, а у току свете Литургије рукоположио га је у свештени чин ђакона.

У беседи после прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени владика Дамаскин је објаснио зашто је дошло до сазивања Првог васељенског сабора и зашто је недеља између празникâ Спасовдана и Педесетнице посвећена управо Оцима овог сабора. Владика Дамаскин је, између осталог, рекао: „Један од разлога је што је Сабор био управо у овоме времену. Други разлог јесте што је Сабор изложио темељно учење о Господу и Богу нашему Исусу Христу, Сину Божјем, Који је савечан и сабеспочетан Оцу, и унео је у тај Символ вере једну нову реч, а то је реч из старогрчке филозофије која значи Једносуштан, односно на грчком језику омоусиос, јер су Оци на челу са светим Атанасијем Александријским дошли до тога да је потребно да се искористи тај грчки израз и да му се дâ ново значење. Колико је само великих имена било на овоме сабору и зашто је он заиста велики и свети? Из тог разлога што су на њему учествовали велики Оци Цркве које данас ми веома поштујемо и уважавамо, као свети Николај Мириликијски, свети Спиридон, затим свети Ахилије Лариски, свети Пафнутије Тиваидски. Они су у оно време били веома поштовани јер су за време гоњења многи од њих претрпели страдања, били су по тамницама, многи су мучени, а многи су имали и ране од тог страдања на своме телу. Али, када је дошла слобода хришћанству, они су задржали исто тако узвишен живот, богоугоданˮ, нагласио је викар Епископа бачког.

После отпуста, Епископ мохачки Дамаскин се обратио сабраном верном народу, честитао празник и поздравио вернике из Надаља, предвођене презвитером Николом Ступаром, парохом надаљским, који су на поклоничком путовању присуствовали светој Литургији. Владика Дамаскин је новорукоположеном ђакону Милошу Миливојевићу пожелео да га Господ укрепи и да му дарује чисто и непорочно свештенство.

Print Friendly, PDF & Email