Спасовдан у Саборном храму у Новом Саду

На празник Вазнесења Господњег – Спасовдан, 30. маја / 13. јуна 2024. године, на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, а саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, свештеници и ђакони Епархије бачке.

Током малог входа, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј је, на основу одлуке Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, протојереја Владана Симића, секретара Епархије бачке, одликовао правом ношења напрсног крста, за ревност у свештенопастирској служби, као и за савесно обављање свих дужности у служби свете Цркве Христове.

Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени владика Иринеј је, између осталог, рекао да народно име данашњег празника, Спасовдан, суштински објашњава смисао догађаја Вазнесења Христовог. „Свети старац Јустин Ћелијски, у беседи од пре пола века, на данашњи празник, каже да је овај дивни празник Господњи не само објашњење него и довршење, пуноћа свих празника, почевши од оних најранијих, од Рођења Христовог, а онда редом, преко Васкрсења, Преображења и свих других, јер каже се да Господ Христос овим Својим славним узношењем на небо, завршавањем подвига спасења, објашњава, тојест показује смисао свих предходник догађаја из историје спасења. Зашто се родио? Зашто је страдао? Зашто је поучавао и чинио чуда? Зашто је васкрсао? Управо ради спасења нашега и приметићете при отпусту на свакој Литургији кад се истичу дела Господња за наше спасење, увек се нагласи да је Господ учинио све то нас ради и нашега спасења ради, не што Њему треба него нама треба. Тако је и на данашњи велики празник. Зато је народ у праву што је, скраћујући назив, сажео у једној речи празник Спаситеља и спасења – Спасовданˮ, истакао је Епископ бачки Иринеј.

У току свете Литургије, Преосвећени владика Иринеј је рукоположио у ђаконски чин г. Ђуру Кнежића, клирика Епархије аустријске. По заамвоној молитви, владика Дамаскин је предводио литију у порти Саборног храма са чином благосиљања класја новога рода жита. По отпусту свете Литургије, Епископ бачки Иринеј је сабраном верном народу честитао празник Вазнесења Господњег.

Print Friendly, PDF & Email