Изложба „Јасеновачке сузе” у Културном центру Новог Сада

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у среду, 5. јуна 2024. године, у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада, отворена је изложба „Јасеновачке сузе” коју су приредили ученици Гимназије и стручне школе „Светозар Милетић” из Србобрана, са вероучитељем Ненадом Еркманом. На отварању изложбе, поред ученика наведене школе, учешће су узели и чланови Дечјег хора „Свети Василије Острошкиˮ из Сирига.

Изложба приказује историју страдања српског народа у такозваној Независној Држави Хрватској и састоји се од инфо-паноа на којима су приказане оригиналне фотографије и документа. Сваки пано прати таблица са кјуар кодовима који се могу скенирати мобилним телефоном и тако добити још информација о тематици приказаној на паноу. На изложби је приказана макета логора „Три циглане”, најсмртоноснијег логора у систему концентрационих логора „Јасеновац”, реплике „србосјека”  и „маља” – оружја за масовно убијање, као и реплике трака које су ношене у логору. Посетиоци изложбе могу видети и кратак филм о страдању у логору „Јасеновац” и оригиналну ношњу српског народа који је живео у такозваној Независној Држави Хрватској.

На територији такозване Независне Државе Хрватске било је 47 сабирних и концентрационих логора смрти, 84 стратишта у крашким јамама и 24 бунара у које су бацани живи људи и лешеви. Ученици су изложбу припремили са жељом да што више људи упознају са овим догађајима, да рашире свест о геноциду који се догодио над нашим народом и да поруче да „памћење није злопамћење”. У прикупљању информација за изложбу, ученици су сарађивали са Музејем жртава геноцида, Јавном установом „Спомен подручје Доња Градина”, Архивом Републике Српске и  удружењима „Јадовно 1941” и „Јасеновац – Доња Градина” из Бањалуке. Изложба ће у Културном центру Новог Сада моћи да се погледа до 17. јуна.

Print Friendly, PDF & Email