Епископ мохачки Дамаскин на свечаној академији Факултета техничких наука у Новом Саду

У суботу, 18. маја 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, присуствовао је свечаној академији Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду у Градској концертној дворани. Свечана академија је уприличена поводом јубилеја – шездесет и четири године постојања и педесет година имена Факултета техничких наука у Новом Саду. Свечаној академији су присуствовали: монс. Ладислав Немет, надбискуп београдски, професор др Дејан Мадић, ректор Универзитета у Новом Саду, г. Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, професор др Бранко Маркоски, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, г. Балинт Јухас, председник Скупштине Војводине, г. Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, госпођа Адријана Месаровић, министар привреде, као и госпођа Весна Туркулов, инфектолог у Клиничком центру Војводине и редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду.

На почетку свечане академије професор др Борис Думнић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду, одржао је поздравно слово.

У наставку је уследила додела Повељâ Факултета техничких наука заслужним установама и појединцима. У име Светејшег Патријарха српског г. Порфирија, Повељу Факултета техничких наука примио је Преосвећени владика Дамаскин. Обраћајући се присутнима Епископ мохачки г. Дамаскин је пренео благослов, молитвене поздраве и честитке Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја. „Данас празнујемо таленат и рад, упорност и истрајност, визију и успех. Свети апостол Павле нам у Посланици Коринћанима каже да су различити дарови које људи добијају, те су и службе њихове различите. Када правилно схватимо наш однос према дару који поседујемо, схватимо да је он више задатак него дар. Зато је свети Јустин Ћелијски, чији јубилеј обележавамо ове године, рекао да се човеку дарује дар да њиме служи. Управо у том служењу другима ми спознајемо сврху и смисао нашег дара и нашег труда. Основни задатак човека у животу је, пише Ерих Фром, да роди сâм себе, да постане оно за шта поседује потенцијал. Препознавање тог потенцијала, талента, како бисмо рекли у духу Јеванђеља, и умножавање дара који смо добили је задатак сваког човека. Различита су места и прилике у којима појединац спознаје свој дар; једно од таквих места је факултет. Зато је задатак оних који учествују у процесу образовања, у преношењу знањâ и вештинâ – изузетан: младе људе треба задобити, потом њима руководити, пренети им знање и подстаћи их да се усавршавају даљеˮ, поручио је Преосвећени Епископ мохачки Дамаскин.

Повеље Факултета техничких наука уручене су и представницима Универзитета у Новом Саду, као и градских, покрајинских и републичких органа власти, који су се том приликом обратили. На крају свечане академије уручене су награде најбољим студентима, као и признања професорима и дугогодишњим сарадницима.

У уметничком делу програма учествовали су чланови хора Гимназије „Јован Јовановић Змајˮ из Новог Сада и виолиниста Стефан Миленковић.

Print Friendly, PDF & Email