Епископ мохачки Дамаскин на вечерњем богослужењу у Молу

На празник Спаљивања моштију Светога Саве на Врачару, у петак, 27. априла / 10. маја 2024. године, у храму Светога Саве у Молу, Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, викар Епископа бачког, началствовао је на вечерњем богослужењу, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег богослужења, Преосвећени владика Дамаскин је извршио чин благосиљања славских дарова које су припремили кумови овогодишње преславе храма – презвитер Милорад Мишков са породицом.

После чина освећења славских дарова, Преосвећени владика Дамаскин је сабраном верном народу честитао празник и пренео молитвене поздраве Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, те је, између осталог, рекао: „Сви други празници, како Господњи и Богородични тако и светитељски, добијају своју пуноћу кроз овај Празник над празницима – Васкрсење Христово. Васкрсење Христово јесте хришћанска Пасха. Пасха Господња јесте темељ наше вере. Зато свети апостол Павле у Посланици Коринћанима и каже: Ако Христос није васкрсао, онда је празна проповед наша, па празна и вера ваша. Али Христос јесте васкрсао и то је истинска суштина наше вере. А управо у тој вери у Васкрсење Христово живео је и Свети Сава, први архиепископ и просветитељ српски. Свети Сава је био заиста велики подвижник и молитвеник. Он је препородио род наш за живот вечни. Он је својим радом и трудом, својом мисионарском делатношћу на Њиви Господњој у нашем народу постао раван апостолима. Он је истински ангел рода нашега и наш заступник највећи пред Престолом Божјим. И управо из тога разлога су и ваши преци у првој половини 19. века подигли овај велики храм управо Светоме Сави, са жељом да се Свети Сава моли за све житеље овога места, за њихову добробит и за њихов напредак. И ви данас јесте наследници тих ваших предака који се труде да сачувају традицију и веру нашег народа и да брину о свом храму. И како видимо, трудите се колико можете да обнављате ову светињуˮ, истакао је Епископ мохачки Дамаскин.

После речи поуке, владика Дамаскин је уручио архијерејску грамату признања г. Золтану Билицком, председнику Општине Ада. Архијерејску грамату којом је одликована Општина Ада, примила је госпођа Снежана Миланов, потпредседница Општине Ада. Архијерејске грамате признања додељене су Општини Ада и г. Билицком због заслуга и велике помоћи у обнови парохијског дома у Ади и храма Светог Саве у Молу. После доделе архијерејских грамата признања, презвитер Милорад Мишков, парох молски, бираним речима је захвалио Његовом Преосвештенству Епископу бачком господину др Иринеју и Његовом Преосвештенству Епископу мохачком Дамаскину, као и представницима Општине Ада. Вечерњем богослужењу је присуствовао Миклош Вилагош, римокатолички жупник у Молу.

Print Friendly, PDF & Email