Храмовна слава у Кули

Прослава славе храма Светог апостола и јеванђелиста Марка у Кули отпочела је празничним бденијем које је служио протонамесник Данијел Кобиљски, парох сивачки.

На дан храмовне славе, 25. априла / 8. маја 2024. године, светом Литургијом је началствовао протојереј Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. Прота Саво је у беседи поучио верни народ о личности светог апостола и јеванђелиста Марка и о значају Васкрсења Христовога, те је, између осталога, рекао: „Данашња радост Васкрсења Христовог, данашње остварење Цркве Божје на овоме месту, у овоме граду, употпуњена је и храмовном славом, молитвеним сећањем на светога апостола и јеванђелиста Марка, Божјега угодника. Васкрсење је догађај који враћа смисао свему што је Бог створио, догађај који је цео свет умио и убелио, догађај који је поново вратио смисао и сваком смеху и свакој речи и свакој сузи и сваком покрету људском и свакој травки.ˮ

После заамвоне молитве, извршен је трократни опход око светог храма, а потом и чин благосиљања славских дарова које су принели одборници Скупштине Општине Кула, на челу са г. Дамјаном Миљанићем, председником Општине Кула.

Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј Јован Кезан, парох оџачки, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. После вечерњег је извршен чин благосиљања славских дарова које je су принели овогодишњи кум г. Срђан Јоксовић са породицом, као и чланови Културно-уметничког друштва „Србијаˮ поводом своје славе. За наредну годину кумство је преузео г. Велибор Миросављев са породицом. По завршетку богослужења, чланови Културно-уметничког друштва „Србијаˮ су у порти храма извели пригодан програм.

Print Friendly, PDF & Email