Прослава престоног празника Саборног храма у Новом Саду

На Васкрсни понедељак, 23. априла / 6. маја 2024. године, житељи Новог Сада свечано су прославили престони празник Саборног храма Светог великомученика, победоносца и чудотворца Георгија. На светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Дамаскина и новосадских свештеника и ђакона.

Током малог входа, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј је у чин протојереја произвео протонамесника Горана Димића, пароха Саборног храма.

У архипастирској беседи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Иринеј је поучио верни народ о празнику Светога великомученика Георгија. „Када помињемо свете мученике, а међу њима оне који су највише страдали и показали најдубљу веру у Христа, верност Њему, верност за Њега – ми их зовемо великомученицима – то није нешто што мисле људи који су изван Цркве, што по себи велича страдање, патњу, смрт. Мученици нису страдали смрти ради него живота ради. Нису страдали ни да би се прославили, ни да би се показали пред другим људима, да би посведочили своју доследност и слично томе него су страдали Христа ради, а тиме су са Њим заједно поделили Његово Распеће и Његово Васкрсење. Свети Георгије, као што знамо, претрпео је ужасне муке, али је победио, остао доследан својој вери, љубави Христовој и зато га је Господ прославио као мало кога у људскоме роду, и до дана данашњега он је светитељ који се прославља у читавом хришћанском свету. Господ га је прославио и помаже свима, благосиља све који се молитвено њему обраћају за подршку, за молитве пред Богомˮ, истакао је у беседи Преосвећени Епископ бачки Иринеј.  

По заамвоној молитви је извршен трократни опход око светог храма. После опхода, Епископ бачки Иринеј је благословио славске дарове, које су ове године са љубављу, Господу у славу, а у част светог великомученика Георгија, принели Стеван, Добрила, Исидора и Катарина Вигњевић, кумови храмовне славе.

Светој Литургији присуствовала је госпођа Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, којој је Епископ бачки на крају свете Литургије уручио архијерејску грамату признања за пружени велики допринос у мисијској делатности Српске Православне Цркве. Архијерејске грамате признања додељене су и госпођама Мирјани Аврамов и Радини Шћекић, као и г. Саши Хорњаку из Новог Сада. Архијерејску захвалницу због тридесетогодишње успешне сарадње са Епархијом бачком добио је г. Сава Топаловић из Новог Сада. После доделе грамата и захвалница, Преосвећени владика Иринеј је још једампут свима сабранима честитао празник, а члановима хора „Свети Георгијеˮ који је појао на светој Литургији, зажелео да на многа и блага лета поју у славу Божју.

Print Friendly, PDF & Email