У Суботици служен помен поводом годишњице Битке код Капоње

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у уторак, 5. марта 2024. године, у храму Вазнесења Господњег у Суботици, у организацији Удружења Срба града Суботице ,,Арсеније Чарнојевићˮ и Српске православне Црквене општине суботичке, обележена је сто седамдесет пет година од Битке код Капоње.

Светом Литургијом је началствовао протонамесник Горан Ранисављевић, парох србобрански, уз саслужење свештеног братства Световазнесенског храма у Суботици. После свете Литургије,  пред спомен-плочама које се налазе на улазу у храм, служен је помен пострадалима током наведене битке. Том приликом присутнима су се обратили протонамесник Горан Ранисављевић, презвитер Вељко Васиљев, архијерејски намесник суботички, а у име Удружења Срба града Суботице ,,Арсеније Чарнојевићˮ обратио се и г. Сава Стамболић.

Битка код Капоње, на путу између Суботице и Бајмока, одиграла се 5. марта 1849. године, између мађарске побуњеничке војске и аустријске царске војске. У саставу царске војске било је много Срба из Петроварадинске националне гарде, сремских граничара, припадника Шајкашког батаљона, добровољаца из Сомбора, других крајева Бачке и Кнежевине Србије. У овој бици је убијено између четири и пет хиљада људи. После битке уследила је одмазда мађарских побуњеника у више места широм Бачке, те је тако побијена половина становника Србобрана, порушен је и спаљен 1.381 објекат, а сличну судбину доживела су и места Турија, Надаљ, Чуруг, Ковиљ и Ђурђево, док поход није заустављен српским победама код Титела и Мошорина. У Суботици, као значајном војном центру током Буне 1848/1849. године, у затворима је држано много људи са свих фронтова и у периоду од 24. фебруара до 25. маја 1849. године је погубљено четрдесет троје Срба.

Print Friendly, PDF & Email