На Успенском гробљу откривена спомен-плоча жртвама Погрома у Новом Саду

У понедељак, 22. јануара, на Успенском гробљу у Новом Саду, откривена je спомен-плоча жртвама Погрома у Новосадској рацији. Спомен-плочу су открили Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, и г. Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада.

Обраћајући се присутнима после откривања спомен-плоче жртвама Погрома у Новосадској рацији, г. Милан Ђурић је рекао да се, према сведочењу историчарâ, на Успенском гробљу, у јануару 1942. године, десио стравичан догађај, односно убиства Срба и Јевреја, нагласивши да су тада страдали не само одрасли него и деца. Присутнима се обратио и Преосвећени Епископ мохачки Дамаскин, који је истакао да је Црква одувек вршила помене пострадалима током Погрома у Новосадској рацији и да је на тај начин, током свих ових година, очувала молитвено сећање на невине жртве. На крају се обратио г. Мирко Штарк, председник Јеврејске општине Нови Сад, и поручио да је веома важно да се сачува сећање на сва страдања током Погрома у Новосадској рацији, као и да је значајно што ће и убудуће бити обележавана места страдањâ која су се догодила током овог стравичног злочина у Новом Саду.

Откривању спомен-плоче на Успенском гробљу присуствовали су протојереј Владан Симић, члан Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације, протојереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први, г. Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменикâ културе Града Новог Сада, г. Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, новосадски свештеници и ђакони, као и верни народ.  

Print Friendly, PDF & Email