Слава параклиса у Владичанском двору у Новом Саду

У недељу, 1/14. јануара 2024. године, на празник Обрезања Господњег, када наша света Црква празнује и свештени спомен светог Василија Великог, архиепископа Кесарије Кападокијске, прослављен је престони празник параклиса у Владичанском двору у Новом Саду.

Прослава славе параклиса у Владичанском двору почела је у навечерје празника празничним вечерњим богослужењем, којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, викар Епископа бачког, уз саслужење протојереја-ставрофора др Милоша Весина и ђакона Милована Крстића.

На дан празника, празнично јутрење је служио протојереј-ставрофор др Милош Весин, уз саслужење ђакона др Владимира Антића. У наставку јутрења, Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин је началствовао на светој архијерејској Литургији, а саслуживали су протојереј-ставрофор др Милош Весин и протојереј Григорије Сапсај, као и ђакони др Владимир Антић и Милован Крстић. За певницом су појали чланови Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској.

После прочитаних јеванђелских одељака, по благослову Преосвећеног владике Дамаскина, беседио је прота Милош Весин, који је рекао да данас славимо празник Обрезања Господњег, спомен на светог Василија Великог и почетак грађанске нове године по јулијанском календару. Прота Милош је у проповеди нагласио значај врлине послушности према родитељима, чега је пример и Сâм Господ Исус Христос. Говорећи о светом Василију Великом, прота Милош је истакао његово образовање и богословље, али највише његову љубав према потребитима: „Свети Василије, чији помен данас прослављамо, био је први и  ненадмашни организатор свих пора хришћанског живота. Не само да је саставио монашка правила, не само да је био плодан као богословски писац, не само да је имао веома развијену преписку са многим људима, епископима, свештеницима, монасима, мирјанима којима је био духовни отац преко писама, саветујући их, опомињући, молећи, преклињући, него је био и сјајан организатор онога што се назива данас харитативна делатност Цркве. Другим речима, био је жива икона хришћанског милосрђа.” Прота Милош је позвао сабране да у молитвама помену браћу Русе који су својевремено користили параклис у Владичанском двору.

По заамвоној молитви, Преосвећени владика Дамаскин је благословио славске дарове, а потом је сабранима честитао данашње празнике.

Print Friendly, PDF & Email