Епископ бачки Иринеј одликован орденом Свете Марије Магдалине

На празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, у уторак, 27. децембра / 9. јануара, свету Литургију у Саборном храму у Новом Саду је служио протојереј-ставрофор Милош Весин, уз саслужење свештеног братства Саборног храма. Светој Литургији су молитвено присуствовали Његово Високопреосвештенство Архиепископ лубелско-хелмски г. Авељ и Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј. После прочитаног јеванђелског зачала, прота Милош Весин је произнео беседу.

По завршетку свете Литургије, високи гост из Пољске Православне Цркве је благословио сабрани верни народ, а потом је Епископу бачком Иринеју уручио орден Свете равноапостолне Марије Магдалине другог степена, којим га је одликовао Свети Синод Пољске Православне Цркве.

Епископ бачки Иринеј је заблагодарио на урученом ордену архиепископу Авељу, а преко њега и Његовом Блаженству Митрополиту варшавском и све Пољске г. Сави. „Мир Божји, Христос се роди! Срећан и благословен празник свима, посебно данашњим свечарима. Желим срдачну добродошлицу нашем старом, добром пријатељу, владици Авељу, а, преко њега, и Његовом Блаженству Митрополиту варшавском и све Пољске Сави. Желим да захвалим за ову братску посету и да изразим наду да ћемо се и убудуће, док нас Господ на земљи држи, сретати и овде, можда и у Пољској некада, ако Бог дâ и у Царству небеском. Веома се радујем, не зато што заслужујем овакво признање него што је то потврда братске љубави, општења, саборности, али и заједничких страдања међу нашим Црквама“, поручио је Епископ бачки Иринеј. Архиепископ Авељ је заблагодарио Преосвећеном владици Иринеју на срдачној добродошлици и пренео благослов и молитвене поздраве Његовог Блаженства Митрополита варшавског и све Пољске г. Саве.

Print Friendly, PDF & Email