У Суботици одржан осми Хорски фестивал духовне музике

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у суботу, 18. новембра 2023. године, у Световазнесенском храму у Суботици, одржан је осми Хорски фестивал духовне музике, који су заједнички организовале Српска православна Црквена општина суботичка и Црквени хор ,,Свети Роман Мелодˮ, уз подршку Града Суботице.

На отварању фестивала присутне је топлим речима добродошлице поздравио протонамесник Илија Анђелић, председник Црквеног хора ,,Свети Роман Мелодˮ, који је и отворио фестивал. Део програма фестивала био је посвећен угледним људима који су се својим радом уписали у историјске књиге суботичког храма који ове године прославља јубилеј три века од изградње. Један од њих био је врсни музички педагог, писац музичких уџбеника, хоровођа и композитор Карел Направњик, који је једно време руководио славним певачким друштвом ,,Граничарˮ у суботичком храму, а уједно и предавао у Музичкој школи у Суботици. О лику и делу Карела Направњика, који је из Вршца дошао у Суботицу, присутне је упознала професор Татјана Гердец Мрђа, директор Музичке школе ,,Јосиф Маринковић“ из Вршца, која се у свом истраживачком раду бави стваралаштвом Направњика и његовим доприносом српској музици. Мешовити хор Музичке школе ,,Јосиф Маринковићˮ из Вршца је извео делове Литургије светог Јована Златоуста, а из пера Карела Направњика.

У програму Фестивала учествовали су: Црквени хор ,,Свети цар Константин и царица Јеленаˮ из Сомбора са диригентом Мирјаном Мешинковском, Црквени хор ,,Свети Георгијеˮ из Бечеја под вођством Сенке Јовановић, Катедрални збор ,,Албе Видаковићˮ из Суботице са диригентом Мирославом Стантићем, Мешовити хор Музичке школе ,,Јосиф Маринковићˮ из Вршца са диригентом Татјаном Гердец Мрђа, хор ,,Про музикаˮ из Суботице са диригентом Кристином Чикош, као и Црквени хор ,,Свети Роман Мелодˮ из Суботице са диригентом Драганом Николић.

Print Friendly, PDF & Email