Прослава храмовне славе у Футогу

Овогодишња прослава престоног празника храма Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана отпочела је свечаним празничним бденијем, које је у навечерје празника, 31. октобра / 13. новембра 2023. године, служио протопрезвитер-ставрофор Бранко Ћурчин, умировљени парох, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После завршетка богослужења, прота Бранко је Футожанима – уз пригодну поуку о смислу живота који је могуће задобити једино у Цркви у заједници са Богом – честитао навечерје храмовне славе.

На сам дан празника, 1/14. новембра текуће године, свету Литургију је служио протопрезвитер-ставрофор Мирко Шипка, умировљени парох, уз саслужење свештенства Епархије бачке. О лику и делу светих бесребреника и чудотвораца и исцелитеља Козме и Дамјана и о њиховој посредничкој улози у животу и борби сваког хришћанина, после прочитаног јеванђелског зачала, беседио је протопрезвитер Миле Мајкић, парох при Светосавском храму у Новом Саду.

По завршетку трократног опхода, на крају свете Литургије, прота Мирко Шипка је Футожанима честитао храмовну славу. После обраћања проте Мирка, настојатељ храма, прота Жељко Тешић, захвалио је свима који су својим молитвеним присуством увеличали прославу храмовне славе.

Благосиљање славских дарова извршио је у склопу вечерњег богослужења протопрезвитер-ставрофор Стојан Билић, који је присутне поучио о значају молитве, поста и хришћанског милосрђа. На крају вечерњег богослужења овогодишњи кум господин Драган Петковић предао је кумство за следећу годину господину Гојку Галићу.

Print Friendly, PDF & Email