Патријарх Порфирије упутио изјаву саучешћа Патријарху јерусалимском и све Палестине Теофилу III

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије упутио је 20. октобра 2023. године изјаву саучешћа Његовом Блаженству Патријарху Светог града Јерусалима и све Палестине г. Теофилу III поводом напада на манастир Светог Порфирија у Гази, једном од најстаријих православних храмова у свету, у којој се између осталог наводи:

– Једна другу сустижу вести о трагедији која погађа Свету Земљу, у којој, нажалост, страдају невини људи свих вера, а ратни пожар незаустављиво гута културно наслеђе старо вековима. Данас сам са неверицом и тугом примио вест о страшној трагедији у којој су у манастиру Светог Порфирија у Гази, бисеру хришћанске културе, под ударима авионских бомби пострадали православни хришћани, а неповратно нестало верско и културно благо православног, а верујем и свог цивилизованог света.

– Уверавамо Вас да су молитве наше свете Српске Православне Цркве уз Вас, Ваш свештени клир и верни народ. Веома саосећамо са Вама и због тога што смо и ми не тако давно искусили трагедију рата, страдања невиних и уништавања светих храмова у којима су се столећима молили наши преци. Данас се сви православни Срби, заједно са Вама Блажењејши, моле  Васкрслом Господу да душе наше страдале браће и сестара настани у незалазном Царству своме, али и за све невине жртве у Израелу и Палестини. Нека би Господ, молитвама светог Порфирија, епископа гаског, које су хиљаде људи привеле Христу, вође зараћених страна и светске лидере упутио путем мира, јер у ратовима су сви поражени, а зло оно што уписује себи још један добитак – поручио је Патријарх српски г. Порфирије.

Извор: https://spc.rs

Print Friendly, PDF & Email