Слава храма Светог апостола Томе у Доњем Ковиљу

У четвртак, 2/19. октобра 2023. године, прослављена је слава храма Светог апостола Томе у Доњем Ковиљу. Бденије уочи храмовне славе служио је протонамесник Перо Анђелић, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Свету Литургију на дан храмовне славе служио је протојереј Жељко Латиновић, настојатељ Успенске цркве у Новом Саду, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Светој Литургији је присуствовао г. Далибор Рожић, члан градског већа за културу града Новог Сада.

Свечаним вечерњим богослужењем на дан храмовне славе началствовао је Преосвећени Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, уз саслужење свештенства Епархије бачке. На крају вечерњег богослужења владика Дамаскин је благословио славске дарове, које је принео овогодишњи кум г. Душан Стојанов. Кумство за идућу годину прихватио је г. Миле Петровић.

По чину освећења славских дарова, Преосвећени Епископ мохачки Дамаскин се обратио свештентву и верном народу, преносећи благослов и молитвене поздраве Епископа бачког г. Иринеја. „Свети апостол Тома је ставио свој разум испред свога срца и свога ума. Али Господ није оставио, заборавио или одбацио сумњичавог апостола Тому. Ми припадамо управо тој генерацији хришћана који немају ту могућност као што је имао апостол Тома да га Сâм Господ увери у Његово Васкрсење него треба да верујемо и својим умом и својим срцем и читавим својим бићем оно што су нам оставили у Предању и Светом Писму свети апостоли и ученици Христови. Свети апостол Тома је каснијим својим животом и својим мисионарским деловањем показао да је заиста био достојан апостолске службе. Показао је велику веру и велико поверење у Господа и страдао је за Господаˮ, истакао је Преосвећени Епископ мохачки Дамаскин.

После обраћања, Епископ мохачки Дамаскин је уручио архијерејске грамате признања члановима  Црквеноопштинског управног одбора Црквене општине у Доњем Ковиљу:  господи Милану Тољу, Новици Стојићу, Лазару Живанову, Живану Беновићу, Марку Живанову, Дејану Деспотову, Милану Рајићу, Ђорђу Јосимову и госпођама Нади Шегуљски и Мирјани Павлићевић из Доњег Ковиља; као и добротворима и приложницима храма Светог апостола Томе у Доњем Ковиљу: госпођи Драгињи Наумов из Врбаса, господи Петру Петровићу из Београда, Александру Петровићу из Београда, Милету Петровићу из Горњег Ковиља и Душану Поповићу из Доњег Ковиља. Захвалницу је у име г. Милоша Вучевића, потпредседника Владе Србије и министра одбране, примио г. Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада.

Print Friendly, PDF & Email