Храмовна слава у Бачкој Паланци

На празник Покрова Пресвете Богородице, у суботу, 1/14. октобра 2023. године, прослављена је храмовна слава храма Покрова Пресвете Богородице у Бачкој Паланци.

Уочи празника, бденијем је началствовао протојереј-ставрофор Дојчин Стојановић, парох сиришки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан храмовне славе, Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, началствовао је на светој архијерејској Литургији, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке.

У беседи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени Епископ  мохачки Дамаскин је, између осталог, рекао: „У разна времена, у разним тескобама, у разним смутњама и зебњама у којима је био хришћански род, увек се обраћао Мајци Божјој, јер је Она била сигурно пристаниште за све оне који јој се обраћају искрено, са молитвом, а чистим срцем. Она је била и остала утеха свима онима који су обесправљени у овоме свету; свима онима који се осећају као бродоломници, она је била тихо пристаниште. Тако је, драга браћо и сестре, и данас. Зато се наш народ увек, после Господа нашега, обраћа управо Мајци Божјој, тражећи њену истинску заштиту и помоћ. Безбројни су примери, како у манастирима тако и у многољудним градовима, како у разним заједницама тако и међу појединцима, којима се Мајка Божја јављала и помагала им у тешким тренуцима њиховога живота. Нека би Покров Мајке Божје, као што је некада био закриљен над грађанима града Цариграда, био данас и над нама и над свима онима који се сабирају на светим Литургијама да прославе данашњи празник, и да и ми, као и они, имамо срце управљено ка Сину њеном и ка њој и ка свима светима, да срцем својим чистим тражимо и иштемо помоћ Мајке Божје. Она ће нам увек помоћи ако испуњавамо закон, ако испуњавамо реч Божју Сина њенога.ˮ

После заамвоне молитве извршен је опход око светог храма, са поменом оснивачима, ктиторима и приложницима светог храма. На светој Литургији је појао Црквени хор „Свети Јован Крститељˮ из Бачке Паланке, којим диригује професор Снежана Жујић.

По завршетку свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин је уручио орден Светог Саве другог реда Црквеном хору „Свети Јован Крститељˮ, а орден Светог деспота Стефана Лазаревића госпођици Снежани Жујић, диригенту Црквеног хора „Свети Јован Крститељˮ из Бачке Паланке. Ова висока одликовања наше свете Цркве доделио је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, на предлог Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, поводом јубилеја тридесетогодишњице постојања хора и у знак признања за велики допринос благољепију светих богослужења и неговање црквеног појања.

После доделе орденâ, протонамесник Зоран Регодић, настојатељ храма Покрова Пресвете Богородице у Бачкој Паланци, поздравио је Преосвећеног владику Дамаскина и захвалио му на служењу свете Литургије и речима архипастирске поуке.

Потом се сабраном верном народу обратио Епископ мохачки Дамаскин, који је честитао престони празник парохијанима храма и пренео молитвене поздраве Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја упућене парохијанима, свештенству и члановима Црквеног хора „Свети Јован Крститељˮ.

Светој Литургији су, поред многобројног верног народа, присуствовали г. Милош Марцикић, председник Црквене општине бачкопаланачке, г. Мита Лачански, заменик председника Општине Бачка Паланка, жупник Франтишек Гашпаровски, представник Римокатоличке Цркве, као и представници друштвеног и културног живота Бачке Паланке.

Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег, извршен је чин благосиљања славских дарова које је принео црквени кум г. Предраг Чегар са породицом. Прота Бранислав је у пригодној беседи подсетио на значај празновања Пресвете Богородице и честитао сабраном верном народу храмовну славу. Кумство за следећу годину је прихватио г. Ђорђе Шијаков, потпредседник Црквене општине бачкопаланачке.

Print Friendly, PDF & Email