Отворен научни скуп „Злочини у Бачкој 1941 – 1944ˮ

У суботу, 30. септембра 2023. године, почео је дводневни научни скуп „Злочини у Бачкој 1941 – 1944ˮ. Учесници научног скупа сабрали су се у Саборном храму у Новом Саду, где је свету Литургију служио протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, уз саслужење свештеног братства Саборног храма.

После свете Литургије, у Историјском архиву Града Новог Сада уприличено је отварање научног скупа, где се присутнима обратио протојереј Бране Миловац, парох при Саборном храму у Новом Саду, који је учесницима пренео поздраве и благослов Епископа бачког г. Иринеја. Госпођа Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, информисање и односе са верским заједницама, поздравила је учеснике научног скупа, указујући у свом обраћању на значај проучавања историје Српске Православне Цркве и српског народа. Учесницима су се обратили и Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, др Ђура Харди, професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, и професор др Саша Марковић, декан Педагошког факултета у Сомбору.

После поздравних речи уследила су излагања учесника скупа у две сесије. На научном скупу своје реферате ће поднети признати делатници из области историје, теологије, права, историје културе, уметности, архивистике и сродних научних дисциплина. Другог дана научног скупа, после свете Литургије у храму Вазнесења Господњег у Чуругу, биће одржана завршна сесија научног скупа, а потом ће учесници скупа посетити Топалов магацин у Чуругу.  

Print Friendly, PDF & Email