Епископ мохачки Дамаскин осветио темеље будућег храма на Сајлову

На празник Рођења Пресвете Богородице, у четвртак, 8/21. септембра 2023. године, Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, извршио је чин освећења темеља будућег храма у новосадском насељу Сајлово. Преосвећеном владици Дамаскину су саслуживали свештеници Епархије бачке и новосадски ђакони.

По извршеном чину освећења темеља храма, Преосвећени владика Дамаскин је осветио славске дарове које je принеo г. Звездан Боројевић са породицом. Кумство за наредну годину прихватила је госпођа Вера Раонић.

После благосиљања славских дарова Епископ мохачки Дамаскин се обратио свештенству и верном народу, преносећи благослов Епископа бачког др Иринеја. „Када се освећују темељи новога храма чини се једно велико и богоугодно дело. Благословен је онај народ и благословен је онај град и крај у којем се подиже нови храм. Као што човек не може да живи без ваздуха, као што биљка не може да живи без сунца, као што риба не може без воде, тако ни православни хришћанин не може да живи без свога храма. Зато се у сваком насељу подиже храм, да би ту хришћани општили са Богом у светој Тајни Евхаристије и у другим светим Тајнама и молитвословљима Цркве. Зато се радујемо на данашњи празник Рођења Пресвете Богородице и молимо се данас Мајци Божјој, нашој првој Посредници и Заступници, да нам помогне да завршимо овај свети храмˮ, поручио је Преосвећени Епископ мохачки Дамаскин.

Протојереј Милан Малинић, настојатељ храма, заблагодарио је Преосвећеном Епископу мохачком Дамаскину што је, по благослову Преосвећеног Епископа бачког г. Иринеја, његовим чинодејством извршен чин освећења темеља храма на Сајлову, а присутном свештенству и верном народу што су молитвено учествовали у овом свештеном чину. 

Чину освећења темеља храма на Сајлову присуствовали су г. Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, представници градске управе, г. Дејан Латиновић, председник Месне заједнице Сајлово, представници Војске Србије, г. Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске, и верни народ.

Print Friendly, PDF & Email