Храмовна слава у Будисави

Сабор српских просветитеља и учитеља, престони празник храма у Будисави, свечано је прослављен у недељу, 28. августа / 10. септембра 2023. године. Празновање је почело бденијем које је служио протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, умировљени свештеник, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По завршеном богослужењу, прота Ђорђе се обратио сабраном народу пригодном беседом. Презвитер Бранко Милосављев, парох будисавски, честитао је свим сабраним верницима навечерје храмовне славе, а свештенству је захвалио на томе што су својим присуством и молитвом увеличали навечерје престоног празника.

На дан празника, свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Маринко Радмило, умировљени свештеник, уз саслужење протојереја-ставрофора Чеде Опарнице, умировљеног свештеника, и Бранка Милосављева, пароха будисавског. По прочитаним јеванђелским одељцима, прота Маринко је одржао пригодну беседу, поучивши верни народ о важности сабирања у парохијском храму и редовног причешћивања Телом и Крвљу Христовом. По заамвоној молитви, извршен је трократни опход око храма са поменом свим упокојеним верницима, ктиторима и благоукраситељима светог храма у Будисави. Певачка група из Културно-уметничког друштва „Младостˮ је својим наступом увеличала и улепшала празник, на чему им је захвалио отац Бранко.

Свечано вечерње са благосиљањем славских дарова је служио протонамесник Стојан Марић, парох у Вилову и Локу, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По завршетку богослужења, г. Жељко Остојић, кум овогодишње славе, предао је залог кумства за наредну годину Јасмини Јоветић. Сабраним верницима се пригодном беседом обратио протонамесник Александар Игњатов, настојатељ храма Светих Кирила и Методија у Новом Саду. Надлежни парох је захвалио на поучној и надахнутој проповеди, свим свештенослужитељима на саборној молитви, вернима честитао празник, а кумовима пожелео да их Господ чува молитвама свих српских светитеља.

Print Friendly, PDF & Email