Освећени крстови храма у Станишићу

У понедељак, 22. августа / 4. септембра 2023. године, у храму Преноса моштију светога Николаја у Станишићу, извршен је чин освећења нових крстова који ће бити постављeни на поменути храм. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, чин освећења крстова је после вечерњег богослужења извршио Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, викар Епископа бачког, којем је саслуживало свештенство и ђаконство Епархије бачке.

У беседи после извршеног чина освећења, владика Дамаскин је, између осталог, рекао: „Сила крста није у његовом облику него у томе што је крст постао символ страдања Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа. То је постао највеличанственији жртвеник у историји људскога рода, јер је Сâм Господ и Бог наш Исус Христос био разапет на крсту и Својим рукама је загрлио читав свет и свакога човека. Господ је спојио Својим распећем небо и земљу и крајеве васељене. Спојио је оно што је вечно са оним што је пролазно, да би оно што је пролазно постало вечно. Спојио је оно што је бесмртно са оним што је смртно, да би оно што је смртно остало бесмртно. Зато, драга браћо и сестре, увек када погледамо на крст ми се сетимо управо Господа и Бога и Спаса нашега, јер је Господ на крсту дао живот Свој за живот света. Крст је део и нашега живота. Нема ниједнога човека који не носи свој крст. Нека би Господ дао да благодат светога крста буде на свима нама; да је носимо у своје домове, да живимо том благодаћу, да будемо спремни у животу и да понесемо страдања, ако она буду по Божјем допуштењу. Али, исто тако, да увек имамо наду у Бога Спаситеља нашега Који је не само страдао него је и васкрсао и нама дао живот вечни. Нека би сила Крста све нас подизала у нашем животу и окретала ка храму Божјем. Када пролазимо поред овога светога храма да, видевши ова крсна знамења, сетимо се наше вере, сетимо се онога Који је пострадао за нас, сетимо се светога оца нашега Николе коме је посвећен овај храм, јер је он управо и живео Крстом и Васкрсењем Христовим.ˮ

Протојереј Славољуб Лугоњић, парох станишићки, заблагодарио је Преосвећеном Епископу бачком Иринеју на благослову, Преосвећеном владици Дамаскину на речима поуке, а верном народу на помоћи.

У уторак, 5. септембра 2023. године у преподневним часовима освећени крст је постављен на торањ Светониколајевског храма, на општу радост свих становника насељеног места Станишић.

Print Friendly, PDF & Email