Дечји хор Црквене општине новосадске на кампу у Кањижи

Чланови Дечјег хора Црквене општине новосадске, под вођством диригента Милице Грубишић, од 29. августа до 3. септембра 2023. године, боравили су на летњем кампу у Кањижи. У име Црквене општини кањишке, децу је срдачно дочекао протојереј Јовица Мојсиловић, парох Светоархангелског храма у Кањижи, светиње на крајњем северу Епархије бачке, саграђене 1851. године.

Деца су била смештена у просторијама Војвођанске рвачке академије, спортском комплексу намењеном младима, у ком су деца свакодневно имала часове певања и веронауке, као и прилику за рекреацију.   

У целој кањишкој општини данас има око сто двадесет српских домова. Нажалост, у овој средини младих је све мање, те је утолико значајнија чињеница да је близу четрдесеторо деце појало на богослужењима у овој светињи током трајања кампа. Вечерњим богослужењима началствовао је протојереј Јовица Мојсиловић, а једним вечерњим је началствовао протојереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први.

Камп је окончан учешћем деце на светој Литургији, служеној 3. септембра 2023. године, на празник Светог свештеномученика Рафаила Шишатовачког. Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Арсен Виловски, умировљени свештеник, уз саслужење протојереја-ставрофора Мирка Шипке, умировљеног свештеника, протојереја Миодрага Шипке, архијерејског намесника новосадског првог, протојереја Милоша Стојановића, секретара Црквене општине новосадске, и протојереја Јовице Мојсиловића, настојатеља храма.

Током трајања кампа деца су у знак захвалности за гостопримство, својеручно израдили домаћинима пригодне захвалнице, а љубазни и добри домаћини су за сву децу припремили одговарајуће поклоне.

Овај камп одржан је као једна у низу активности обележавања десетогодишњице рада хора. У оквиру плана рада било је мноштво занимљивих активности, међу којима су се деци највише допала боравак на обалама реке Тисе, пливање у базенима кањишке бање и многе друге узрасно прилагођене радионице. Све наведено, у највећој мери, омогућено је трудом, радом и старањем прoтoјереја Јовице Мојсиловића и финансијском подршком Црквене општине и парохијана у Кањижи, којима хор дугује велику благодарност.  

Свеукупни утисци деце и домаћина говоре о потреби да овакав вид активности постане традиционалан на простору Богом спасаване Епархије бачке.

Print Friendly, PDF & Email