Слава Успенског храма у Новом Саду

У понедељак, 15/28. августа 2023. године, свечано је прослављен празник Успења Пресвете Богородице, престони празник Успенског храма у Новом Саду. Прослављање храмовне славе отпочело је свечаним празничним бденијем, које је служио презвитер Живко Рајиновић, парох горњоковиљски, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке.

На дан празника, свету архијерејску Литургију у Успенском храму у Новом Саду служио је Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, викар Епископа бачког, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Дамаскин је поучио сабрани верни народ о значају празника Успења Пресвете Богородице. Преосвећени eпископ Дамаскин је, између осталог, рекао: „Пресвета Богородица је прва која је доживела обожење, она која је прва испунила Закон Божји, она која је прва испунила Јеванђеље Божје. Она је прва, после Јединог Првога Господа нашег Исуса Христа, и телесно била вазнета на небо и села поред Сина свога и Бога нашега. Зато свака наша молитва долази до Господа управо преко Мајке Божје, јер она се вазнела на небо и телом пре Другога доласка Христовог и Страшнога суда. Зато је она наша најбржа заштитница и најбржа помоћница. У данашњем јеванђелском одељку о Марти и Марији је описано да је Марија добри део изабрала. У преносном смислу ово се односи на Пресвету Богородицу. Драга браћо и сестре, у животу увек морамо да знамо која је то наша основна брига, али и основна дужност, а то је задобијање Царства Божјег. То не значи да не треба да радимо и друге послове, али треба да знамо да као што је данас велики празник Мајке Божје, да ако икако можемо да дођемо да будемо на светој Литургији, јер она је Мати Суштога Живота, тојест Мати Христова Који нам се у светој Литургији даје у светом Причешћу и нигде и никада и никако ми не можемо присније остварити додир са Господом, са Богом, осим у светом Причешћу. То је део који ми треба да изаберемо у нашем животу, да стигнемо све оне друге ствари да завршимо, али када знамо да је празник, да се потрудимо да будемо на литургијском сабрањуˮ, истакао је Епископ мохачки Дамаскин.

После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма. На крају свете Литургије, Преосвећени владика Дамаскин је сабраном верном народу пренео молитвене поздраве Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, честитајући храмовну славу свештеном братству Успенског храма, црквеном хору који је појао на светој Литургији и сабраном верном народу. Преосвећеним епископима Иринеју и Дамаскину заблагодарио је протојереј Жељко Латиновић, настојатељ храма.

Светој Литургији су присуствовали г. Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске, г. Душан Васић, бивши председник Црквене општине новосадске, г. Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, мр Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, госпођа Мирјана Шећеров, председница Кола српских сестара Епархије бачке, овогодишњи кум г. Тихомир Јаковљев и многобројни верни народ.

На светој Литургији је појао хор „Атнифонˮ, под руководством Милице Грубишић.

Вечерње богослужење је служио презвитер Станко Лакетић, настојатељ Саборног храма у Сремским Карловцима, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По завршеном вечерњем богослужењу извршен је чин освећења славских дарова, које је принео овогодишњи кум г. Тихомир Јаковљев са својом породицом. Залог кумства за идућу годину преузео је Петар Којић са родитељима.

Print Friendly, PDF & Email