Света архијерејска Литургија у Светоархангелском манастиру у Ковиљу

У недељу, 31. јула / 13. августа 2023. године, у храму Светих архистратига Михаила и Гаврила у Светоархангелском манастиру у Kовиљу, на светој архијереjској Литургији је началствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, уз саслужење свештеног братства Светоархангелске обитељи и ђаконâ Епархије бачке.

У беседи после прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени епископ Дамаскин је протумачио јеванђелску перикопу о исцељењу бесомучног дечака и поучио сабрани верни народ о томе да је вера неопходна за спасење и исцељење од телесних и душевних недуга.  „Овај човек није имао ону велику веру као што је имала она жена Хананејка, за коју се Господ удивио и рекао јој: О жено, велика је вера твоја! Нека ти буде како хоћеш. Али је Господ, по милости Својој, исцелио овога дечака да би овај човек пре тога рекао: Верујем, Господе, помози моме неверју! То су речи које и ми морамо често да помињемо, јер на све Господње дарове Господ очекује уздарје, а то је наша вера која треба да пређе у наше поверење у Бога, у поверење у Божји Промисао о нама и о читавом свету. И на крају Господ, како каже преподобни отац наш Јустин Ћелијски, скраћује свето Јеванђеље на само две врлине и каже: Овај се род ничим не изгони, осим молитвом и постом. И ето, драга браћо и сестре, две руке које су нам потребне – десна рука јесте молитва, а лева рука јесте пост. Ето два крила која треба да нас узнесу у Царство Божје, а то су молитва и пост. Нарочито данас, јер су данас покладе пред почетак Богородичнога поста. Управо ово време поста јесте време појачанe молитве, али и појачанога поста. Пост је време када постимо и душевно и телесно, да бисмо се одлепили од ове земље. Али да бисмо се узнели на небо потребна нам је и молитваˮ, истакао је Преосвећени владика Дамаскин.

Током свете Литургије Епископ мохачки г. Дамаскин је рукоположио у ђаконски чин монаха Теодосија (Косића), сабрата Светоархангелске обитељи.

Print Friendly, PDF & Email