Прослава Петровдана у Епархији бачкој

Алмашка капела у Новом Саду – Овогодишња прослава престоног празника Алмашке капеле у Новом Саду – Светих првоврховних апостола Петра и Павла – почела је празничним вечерњим богослужењем, које је, уочи Петровдана, служио протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, настојатељ Вазнесенског храма на Клиси, уз саслужење протојереја Бранка Вујиновића, настојатеља Алмашког храма у Новом Саду, и протојереја Стевице Илића, пароха при Алмашком храму у Новом Саду. Вечерњем богослужењу молитвено су присуствовали протојереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први, протојереј Милош Стојановић, настојатељ Светојовановског храма на Детелинари, док су за певницом појали протојереј Владан Симић, настојатељ Алмашке капеле, протонамесник Драган Петровић, парох у Бачком Јарку, презвитер Александар Симетић и ђакон Иван Васиљевић, сабрат Алмашког храма у Новом Саду. После вечерњег богослужења прота Бранко Ћурчин је настојатељу Алмашке капеле и свима присутнима честитао навечерје престоног празника.

На дан празника, јутрење је служио протојереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први. Свету Литургију у наставку јутрења је служио протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, уз саслужење протојереја Миодрага Шипке, протојереја Жељка Тешића, настојатеља храма Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана у Футогу, и протојереја Стевице Илића.

После заамвоне молитвене освештани су славски дарови које је ове године принео протојереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први. Беседећи после чина благосиљања славских дарова, прота Бранко је честитао верном народу празник Светих првоврховних апостола Петра и Павла. Будући да се ове године навршава сто шездесет година од подизања Алмашке капеле, прота Бранко је приближио присутнима историјске податке о изградњи поменутог храма.

На крају обраћања отац Бранко је захвалио проти Миодрагу Шипки, овогодишњем славском куму, и у знак захвалности и љубави даривао га је иконом светих апостола Петра и Павла.

Кумство за следећу годину прихватила је госпођа Љубица Чешљар.

Сомбор – У среду, 29. јуна / 12. јула 2023. године, на празник Светих апостола Петра и Павла, у храму Светог великомученика Георгија у Сомбору, светом Литургијом је началствовао протојереј Александар Лазић, уз саслужење протојереја Бранислава Шијачића и ђакона Стефана Сентђерђија.

Куцура – На Петровдан, у среду, 29. јуна / 12. јула 2023. године, свету Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Куцури служио је протојереј Јован Кисин, парох куцурски.

Мол – У среду, 29. јуна / 12. јула 2023. године, на Петровдан, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у храму Светог Саве у Молу, светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор темишварски господин Лукијан. Преосвећеном епископу Лукијану саслуживали су свештеници и ђакони из Будимске, Темишварске и Бачке епархије.

После свете Литургије, Преосвећени eпископ господин Лукијан се бираним речима обратио сабраном верном народу и пренео им благослов Преосвећеног Епископа бачког господина др Иринеја. Потом су верници Преосвећеном eпископу Лукијану честитали крсно име и заблагодарили му што је на дан свог небеског заштитника служио свету архијерејску Литургију у родном Молу.

Руменка – У среду, 29. јуна / 12. јула 2023. године, на Петровдан, свечано је прослављен престони празник храма у Руменци.

Бденије уочи празника и свету Литургију на дан празника, служио је протојереј Радосав Пантелић, парох руменачки. После свете Литургије извршен је трократни опход око храма.

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј Винко Стојаковић, умировљени  свештеник, уз саслужење протојереја Радосава Пантелића. После вечерњег богослужења извршен је чин благосиљања славских дарова. Кум овогодишње славе био је Драган Николић, а кумство за следећу годину прихватио је Петар Дамјанов. 

Гајдобра – У среду, 29. јуна / 12. јула 2023. године, житељи Гајдобре свечано су прославили престони празник храма, Свете апостоле Петра и Павла. Прослављање празника отпочело је празничним бденијем, којим је началствовао протојереј Мирослав Тронколовић, парох обровачки, уз саслужење презвитера Слободана Ђурђића, пароха силбашког, и презвитера Петра Николића, пароха младеновљанског.

На дан празника, на светој Литургији началствовао је протојереј Александар Брашанац, парох каћки, уз саслужење презвитера Миладина Божиловића, пароха гајдобранског. У беседи по прочитаном јеванђелском зачалу, прота Александар је поучио верни народ о значају и смислу празника првоврховних апостола. После свете Литургије извршен је трократни опход око храма и помен упокојеним ктиторима, приложницима и добротворима храма.

Вечерњим богослужењем началствовао је протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Отац Новица је благословио славске дарове, које је ове године у част светих апостола Петра и Павла принео кум храмовне славе г. Стојан Дангубић са својом породицом. Кумство за наредну годину прихватио је г. Марко Дангубић. Отац Миладин је на крају захвалио прошлогодишњим и новим кумовима на њиховој несебичној љубави према Цркви.

Србобран – У среду,  29. јуна / 12. јула 2023. године, у Светобогојављенском храму у Србобрану молитвено је прослављена заветна слава – празник Светих апостола Петра и Павла. Бденијем уочи празника началствовао је протојереј Стеван Лукић, парох туријски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. 

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Прота Владислав је пригодном беседом поучио сабране вернике и честитао им заветну славу. После свете Литургије извршен је трократни опход око светог храма, а у наставку је служен помен ктиторима. Светој Литургији је присуствовао римокатолички капелан у Србобрану Душан Балажевић.

Вечерње је служио протојереј-ставрофор Стојан Билић, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Прота Стојан је пригодном беседом поучио вернике о светим апостолима Петру и Павлу. Презвитер Србољуб Срдић, настојатељ Светобогојављенског храма, захвалио је свештенству на указаној братској љубави и породици Бајић, кумовима овогодишње славе, на принесеним славским даровима. Кумство за следећу годину је преузела Општина Србобран, а залог кумства је преузео г. Радивоје Дебељачки, председник Општине.

Пачир – Прослава храмовне славе отпочела је празничним бденијем, које је служио презвитер Лазар Ђачић, парох палићки.

На дан храмовне славе, у среду, 29. јуна / 12. јула 2023. године, светом Литургијом началствовао је протојереј Драган Стокин, парох суботички, уз саслужење презвитера Дарка Ивковића, пароха пачирског. После свете Литургије извршен је трократни опход око храма и одслужен помен упокојеним ктиторима и приложницима светога храма.

Вечерње богослужење и чин благосиљања славских дарова служио је протојереј Гордан Увалић, парох александровачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. У надахнутој беседи прота Гордан се осврнуо на жртву светих апостола Петра и Павла, која све хришћане обавезује на апостолску службу. Славске дарове принео је кум славе г. Вукашин Вукмировић са породицом, док је залог кумства за следећу годину преузео г. Синиша Софреновић са породицом.

Бачки Брестовац – Парохијани Бачког Брестовца прославили су своју храмовну и сеоску славу – празник Светих апостола Петра и Павла. Бденије уочи празника служио је протојереј Срђан Нешић, парох сомборски.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј Ђорђе Стоисављевић, војни свештеник, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После прочитаног одељка из светог Јеванђеља, протојереј Ђорђе Стојисављевић одржао је пригодну празничну беседу. После трократног литијског опхода, помена ктиторима и свештенослужитељима светога храма, извршен је чин благосиљања славских дарова које је принео кум г. Миша Коњевић са породицом. Кумство за наредну годину преузео је г. Вајо Свилар.

Манастир Бођани – У среду, 29. јуна / 12. јула 2023. године, у манастиру Бођани је прослављен празник Светих апостола Петра и Павла, који се у прославља као слава села Бођани. Светом Литургијом је началствовао протонамесник Новица Ракић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење свештеномонахâ и свештеникâ Епархије бачке. По прочитаном јеванђелском одељку, отац Новица је беседио о значају празника и честитао славу житељима села Бођани.

По завршетку литургијског сабрања, извршен је чин благосиљања славских дарова. Поред мноштва народа, светој Литургији је присуствовао и г. Алексеј Иваненко, први секретар амбасаде Руске Федерације у Србији.

Световаведењски манастир у Бођанима основан је у 15. веку и представља непокретно културно добро као споменик од изузетног значаја.

Пивнице – У среду, 29. јуна / 12. јула 2023. године, на празник Светих апостола Петра и Павла, у храму Успења Пресвете Богородице у Пивницама, свету Литургију је служио протојереј Петар Бикар, парох пивнички. Богослужењу су присуствовали и верници из Бечеја, Футога, Бачке Паланке и Фекетића. Чланови Удружења „Срцем за Косово и Метохијуˮ из Бачке Паланке, које помаже наш многострадални народ на Косову и Метохији, приложили су храму мању копију чувене фреске Пресвете Богородице из цркве Богородице Љевишке, купљену у манастиру Брњак на Косову и Метохији, посвећеном Светом великомученику Георгију. Сутрадан, на празник Сабора светих апостола, 30. јуна / 13. јула, у храму у Пивницама је служена древна света Литургија апостолских установа, која се, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, већ четврту годину служи на овај дан у Светоуспенском храму у Пивницама.

Print Friendly, PDF & Email