Видовданска дечја ликовна колонија и духовна академија у Пивницама

У уторак, 27. јуна 2023. године, уочи Видовдана, у порти Светоуспенске цркве у Пивницама, одржана је друга по реду Видовданска дечја ликовна колонија, под називом „Видовдане, мој очињи виде, тобом видим што други не видеˮ. У раду ликовне колоније учествовала су деца и ученици из Пивница и Деспотова, а цртали су и сликали кулу на Газиместану и косовске божуре. Сви учесници награђени су беџом са ликом кнеза Лазара и захвалницом Црквене општине у Пивницама.

На Видовдан, у среду, 15/28. јуна, свету Литургију у Светоуспенском храму у Пивницама је служио протојереј Петар Бикар, парох пивнички. После свете Литургије, одржана је трећа по реду Видовданска дечја духовна академија под називом „Косово је глава Лазареваˮ, на којој су деца рецитовала и певала песме посвећене Косову и Метохији. Потом су у порти храма чланови Културно-уметничког друштва „Златне струнеˮ извели сплет српских игара и отпевали песму Догодине на Косову. После програма, прота Петар се захвалио чланицама обновљене Православне хришћанске заједнице у Пивницама на труду уложеном у припрему дечје академије и ликовне колоније.

Дечја ликовна колонија и духовна академија одржане у склопу манифестације Дани Пивница које организује Матица словачка у Пивницама, која је и позвала Црквену општину у Пивницама да учествује у наведеној манифестацији. Радови са ликовне колоније биће изложени до недеље, 2. јула, када се манифестација завршава.

Print Friendly, PDF & Email