Храмовна слава у Степановићеву

На празник Видовдан, у среду, 15/28. јуна 2023. године, на светој архијерејској Литургији у храму Светог великомученика кнеза Лазара у Степановићеву началствовао је Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке.

После прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени владика Дамаскин је у беседи указао на чињеницу да се Видовдан празнује у нашој помесној Српској Православној Цркви на свих пет континената, објаснивши у чему је суштина молитвеног прослављања овог празника. Владика Дамаскин је, између осталог, рекао: „Када читамо житије светога великомученика Лазара, када читамо натпис на мраморном стубу на Косову, који је саставио његов син деспот Стефан после битке код Ангоре, видимо да се кнез Лазар истицао свим хришћанским врлинама, да је као такав био прихваћен у читавом народу и да је из тог разлога веома брзо после његове земаљске кончине и прослављен и сматран за светога мученика. Непосредно пре јеванђелског штива које смо данас чули каже се: Нема веће љубави од ове да неко положи живот свој за ближње своје, за пријатеље своје. Зато је кнез Лазар са свом својом војском отишао на Косово сведочећи ту веру, ту истину, и са том вером и том истином он је положио живот свој. Није он положио живот само због земаљскога царства него је положио живот сведочећи веру, због православне хришћанске вере, али и из љубави према своме отачаству и своме народу. Тиме је показао да је био истински јунак, јер није одступио од своје вере, није се поколебао него је имао достојанство великога витеза и војника. И то је, заиста, показао у овој бици на Косову. Свети кнез Лазар је положио живот свој свесно, са великом вером, са великом надом у милост и љубав Божју, јер је знао да је то његов узлазак и узлазак његовог народа на Голготу. Али, после Голготе и после страдања увек долази и Васкрсење. То је био, и тада и данас, чин који је био очување духовнога и моралнога јединства и снаге српскога народаˮ, нагласио је Епископ мохачки г. Дамаскин.

Пре почетка свете Литургије, владика Дамаскин је рукопроизвео у чинове чтеца и ипођакона, Немању Миливојевића, вероучитеља из Новог Сада, а током свете Литургије рукоположио га је у свештени чин ђакона. После заамвоне молитве, Преосвећени владика Дамаскин је служио парастос свим нашим војводама и војницима који су свој живот положили за веру и Отаџбину од Косовског боја до данас. После свете Литургије, Епископ мохачки Дамаскин је честитао верницима у Степановићеву храмовну славу, а новорукоположеном ђакону је пожелео да током свога живота и служења Цркви увек има поверење у Бога и Његову милост. Сабраном верном народу се обратио и презвитер Огњен Верић, парох у Степановићеву, који је захвалио Епископу бачком г. Иринеју и Епископу мохачком г. Дамаскину, као и црквеном куму Слободану Хорвату и његовој породици.

На светој архијерејској Литургији је појао хор Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској. Светој архијерејској Литургији су присуствовали часници Црквеноопштинског управног одбора, представници Месне заједнице Степановићево, госпођа Светлана Келеман, директор Основне школе „Алекса Шантићˮ у Степановићеву, и друге званице.