Света архијерејска Литургија у Темерину

У недељу другу по Педесетници, 5/18. јуна 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, началствовао је на светој архијерејској Литургији у храму Светог великомученика Георгија у Темерину, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Дамаскин је сабрани верни народ поучио о важности периода поста у коме се налазимо и о значају апостолске службе у Цркви, рекавши, између осталог: „Пост увек јесте време нашег духовног сагледавања нашега унутрашњег духовног стања. Пост је увек позив на преображење, на промену начина живота, на телесно и духовно уздржање; на телесно уздржање од разне хране или пића која смућују наш ум и нашу душу, а исто тако уздржање од злих дела, али и од рђавих и нечистих помисли. Пост је позив на живот у благодати Духа Светога, он је позив на додатну молитву, позив на додатно милосрђе у нашем животу, за живот у светим врлинама. И управо данас, у овај недељни дан, и ми који смо се трудили и који смо постили треба да приступимо светоме Причешћу, очишћени телесно и духовно, са благословом свога свештеника, да бисмо приступили Тајни над тајнама, Телу и Крви Господњој. Јер ако не учествујемо у тој Тајни над тајнама у овоме веку и овоме свету, нећемо учествовати ни у будућем веку, ни у будућем свету. Пример светих апостола, њихове вере, њихове одважности, њиховог одговора на призив Божји, треба да буде узор свима нама, да и ми имамо исту такву веру, исту такву одлучност, исту такву спремност да сведочимо Господа на сваком месту у коме живимо, и у свако време. Јер и ми смо позвани на апостолство, јер смо крштени у име Оца и Сина и Светога Духа и читавим својим животом ми сведочимо своју веру и живимо својом вером.”

Пре почетка свете Литургије, Епископ мохачки Дамаскин произвео је Немању Пантића, вероучитеља из Темерина, у чинове чтеца и ипођакона, а у току свете Литургије рукоположио га је у ђаконски чин. После свете Литургије, Преосвећени епископ Дамаскин је честитао ђакону Немањи Пантићу рукоположење у ђаконски чин и зажелео му да сачува непорочно свештенство и апостолски сведочи веру у Живога Бога. Протојереј Миленко Поповић, настојатељ храма Светог великомученика Георгија, захвалио је Преосвећеном Епископу мохачком Дамаскину на служењу свете Литургије, а новорукоположени ђакон Немања Пантић је заблагодарио Богу и захвалио епископима бачком г. Иринеју и мохачком г. Дамаскину на благослову.

На светој Литургији је појао хор Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској. 

Print Friendly, PDF & Email