Поклоничко путовање верникâ из Ветерника и Стапара

„Засијала је у Острогу светост живота твојега. Упознаше људи многа чудеса тамо и ослободише се болести и порока, прославише Бога у светима својим и теби захвалну песму принесоше: Радуј се владико, у патњама славни, спасаваш нас јадне небеском силом!“

Имајући на уму и срцу ове речи из акатиста светом Василију Острошком, верни народ из Ветерника и Стапара, у организацији Службе за поклоничка путовања Епархије бачке Светињама у походе молитвено и са љубављу је ходио, од 8. до 10. јуна 2023. године, путем великог чудотворца Острошког, походећи његову географски кршевиту, али духовно плодоносну Херцеговину, како би на крају целивали његове мошти у острошкој светињи, задобијајући духовни мир и благослов.

Предвођени протојерејем Предрагом Билићем и презвитером Ђуром Родићем, првог дана група поклоника посетила је Светоуспенски манастир у Чајничу, где су се поклонили чудотворној икони Пресвете Богородице Чајничке, молећи њен благослов и молитвено покровитељство. Поклоници су укрепљени чињеницом да се у манастирском храму поред чајничке Краснице чува икона светог Георгија са дванаест сцена које илуструју његово житије, затим икона светог Николаја, рад Андрије Раичевића из 17. века, као и икона Свете Тројице, рад непознатог војвођанског сликара, која је манастиру дарована 1848. године.

На прекрасној гори изнад Требиња налази се чудесна светиња која својом лепотом духовно оплемењује, а својим значајем и географским положајем вернима који јој притичу указује да је хришћанима својствено непрестано успињање на духовне висине. Према предању на овоме месту некада се налазио Светоархангелски храм, средњовековна задужбина краља Милутина. Верни народ је походио Херцеговачку Грачаницу и у Благовештенском храму се поклонио гробу знаменитог и великог песника Јована Дучића. Један део слободног времена верници из Ветерника и Стапара провели су на овом освештаном узвишењу у источном делу Требиња, одакле су уживали у живописном погледу на град и реку Требишњицу.

Поклоници су из Требиња кренули ка Острогу, том вековном путањом која је омеђена благословом светитеља чије се име не спомиње, а да се не устане и не изговори „Слава му и милостˮ. Као верна чеда светитеља који љубављу својом греје хладне острошке стене, поклоници из Ветерника и Стапара, целивали су мошти чудотворца острошког и посетили острошку светињу коју називамо новом бањом Витездом. Већина поклоника пробдели су током целе ноћи на платоу испред Горњег манастира Острога, приносећи своју делатну жртву и подвиг пред светитељевим кивотом, изражавајући му на тај начин молитвену благодарност за сва доброчинства која као угодник Божји за свој народ вековима чини.

После Литургије у острошкој светињи, са острошке горе свештенство је повело верни народ у Немањин град – Подгорицу, где су посетили велелепни храм Христова Васкрсења, који сведочи о васкрсењу духовног живота у Митрополији црногорско-приморској. У крипти ове светиње поклонили су се гробу блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је тридесет година од гора до мора ширио реч љубави Божје на овим просторима, бивајући истински сведок и проповедник Васкрсења.

Путовање је настављено посетом древне светиње – манастира Милешева, где су се у дому Спасовом поклонили гробу Светога Саве понављајући речи: Радуј се, Свети Саво, први пастиру и учитељу српски!

У касним вечерњим часовима, испуњени радошћу и духовно укрепљени, поклоници су стигли у Ветерник, узносећи благодарствену песму Господу и Пресветој Богородици Одигитрији (Путеводитељки), на свим благословима које су задобили на поклоничком путовању које их је духовно препородило.  

Катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email