Вазнесење Господње – храмовне славе у Епархији бачкој

Ада – У четвртак, 12/25. маја 2023. године, на празник Вазнесења Христовог – Спасовдан, житељи Аде свечано су прославили храмовну славу. Прослављање празника отпочело је празничним бденијем којим је началствовао презвитер Милорад Мишков, парох молски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После бденија, отац Милорад је сабраном верном народу честитао навечерје храмовне славе. Презвитер Ненад Вујасин, парох у Ади, заблагодарио је присутним свештеницима, као и велечасном Сунђи Карољу, римокатоличком свештенику, на присуству бденију.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По прочитаним јеванђелском зачалу, прота Владислав је указао верном народу на значај празника и указао да је задатак сваког хришћанина да постане становник Царства небеског. По заамвоној молитви је извршен трократни опход око храма са благосиљањем жита, а у наставку је служен помен упокојеним свештенослужитељима, ктиторима, добротворима, благоукраситељима и парохијанима светог храма.

На вечерњем богослужењу извршен је чин благосиљања славских дарова, које је ове године са љубављу у Господу, принео кум храмовне славе г. Маринко Карановић са својом породицом. После отпуста, свештенству и верном народу обратио се речима поуке протонамесник Горан Ранисављевић, парох бачкоградиштански. Презвитер Ненад Вујасин, настојатељ Световазнесенског  храма у Ади, захвалио је свештенству Епархије бачке на учешћу у прослави храмовне славе, заблагодарио кумовима храмовне славе на дару светом храму и позвао овогодишњег кума да преда залог славског колача куму за следећу годину. Кумство за следећу годину преузео је г. Милан Ђокић са породицом. По завршетку богослужења, чланови Културно-уметничког друштва аматера „Новак Радоњићˮ из Мола су извели пригодан програм. Током програма, г. Зоран Станчулов је прочитао текст у коме је сажео историјат Цркве у Ади, а који је написао поводом стогодишњице од освећења звонâ храма у Ади, која се навршила ове године.  

Чуруг – У четвртак, 12/25. маја 2023. године, на празник Вазнесења Христовог – Спасовдан, житељи Чуруга су свечано прославили храмовну славу. Прослављање празника отпочело је празничним бденијем којим је началствовао протојереј Предраг Билић, парох ветернички, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Прота Предраг је после бденија сабраном верном народу честитао навечерје храмовне славе.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протонамесник Перо Анђелић, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По прочитаним јеванђелском зачалу, отац Перо је сабрани верни народ поучио о смислу и значају празника. После заамвоне молитве је извршен трократни опход око храма са поменом упокојеним свештенослужитељима, ктиторима, добротворима, благоукраситељима и парохијанима светог храма.

На вечерњем богослужењу началствовао је протојереј-ставрофор Иван Вачик, парох гардиновачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерња, сабраном верном народу је речи поуке упутио протојереј Милош Јевросимов, парох тителски. Потом је извршен чин благосиљања славских дарова, које је ове године принео г. Јован Орос, кум храмовне славе. Кумство за следећу годину преузео је г. Мирослав Делић.

Кулпин – Храмовна слава у Кулпину свечано је прослављена на празник Вазнесења Господњег, у четвртак, 12/25. маја 2023. године. Бденијем уочи празника началствовао је протојереј Алексеј Блануша, парох равноселски, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Радослав Живанов, умировљени свештеник, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После прочитаног јеванђелског одељка, протојереј Бране Миловац, парох Саборног храма у Новом Саду, произнео је надахнуту беседу у којој је сабраном верном народу објаснио смисао празника.

Вечерње богослужење служио је  презвитер Слободан Ђурђић, парох силбашки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерња је извршен чин благосиљања славских дарова колача, а потом је отац Слободан честитао храмовну славу сабраном верном народу пароху и пожелео успешан завршетак радова на унутрашњој обнови храма. Кума храмовне славе била је госпођа Ксенија Накић са породицом, која је преузела залог кумства и за наредну годину. Светој Литургији присуствовали су г. Јарослав Јаворник, бискуп Слованчке Евангеличке Цркве а. в. у Србији, и г. Иван Стратимировић.

Горњи Ковиљ – Прослава храмовне славе Вазнесења Господњег у Горњем Ковиљу, отпочела је празничним бденијем којим је началствовао протојереј-ставрофор Славко Пајовић, парох госпођиначки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан празника, у четвртак, 12/25. маја 2023. године, светом Литургијом је началствовао протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Прота Бранислав је поучио присутни народ, беседећи о значају човекове потребе да се успиње ка Небеској отаџбини. За певницом је појао хор горњоковиљског храма. После заамвоне молитве, извршени су трократни опход око храма, житна литија и помен ктиторима и приложницима храма, као и солунским добровољцима.

Вечерњим богослужењем са чином благосиљања славских дарова началствовао је протојереј Јован Кезан, парох србобрански, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Прота Јован се присутнима обратио беседом, говорећи о значају празника као суштинском догађају за спасење света и човека. Кумови овогодишње храмовне славе су Живан и Наташа Веркић, а залог кумства за следећу годину преузео је Јован Радовић са породицом.

Врбас – У четвртак, 12/25. маја 2023. године, на празник Вазнесења Господњег – Спасовдан, прослављена је храмовна и градска слава у Врбасу. Прослава храмовне славе отпочела је празничним бденијем којим је началствовао протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новодсадски други, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По одслуженом празничном бденију прота Бранислав се бираним речима обратио верном народу и честитао им празник, поучивши их о празнику Вазнесења Господњег.

Свету Литургију на дан празника служио је протојереј Здравко Бојовић, парох врбашки. По прочитаном јеванђелском одељку, прота Здравко је беседио о празнику Вазнесења Господњег. После заамвоне молитве је извршен трократни опход око светога храма. Светој Литургији присуствовао је г. Предраг Ројевић, председник Општине Врбас, са сарадницима. После свете Литургије је извршен чин благосиљања славских дарова у просторијама Општине Врбас. Општина Врбас је прошле године донела одлуку о прослављању празника Вазнесења Господњег као градске славе Врбаса.

Вечерњом службом началствовао је протојереј Алексеј Блануша, парох равноселски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерња, прота Алексеј је бираним речима сабраном верном народу честитао храмовну славу. На крају вечерње службе, отац Здравко Бојовић захвалио је овогодишњим кумовима, породици Миловић, на прилогу за мозаик светог Нектарија Егинског који ће бити постављен изнад северних врата храма, и захвалио свим верницима који су узели учешће у изградњи Световазнесенског храма у Врбасу. Кумство за наредну годину прихватио је г. Вељко Шћепановић са својом породицом.

Ленија – У четвртак, 12/25. маја 2023. године, на празник Вазнесења Господњег, у насељу Ленија покрај Сомбора, прослављена је слава водице. Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј Бранислав Шијачић, парох сомборски, уз саслужење протојереја Саве Николића, архијерејског намесника сомборског. После вечерње службе, извршен је чин благосиљања славских дарова које је припремио кум Владимир Рацић Берић. За наредну годину кумства се прихватио Вид Вујиновић.

Ђурђево – Празновање храмовне славе у Ђурђеву, празника Вазнесења Господњег, отпочело је празничним бденијем коме је служио протонамесник Радоје Марковић, парох ђурђевачки. 

На дан храмовне славе, у четвртак, 12/25. маја 2023. године, светом Литургијом је началствовао протојереј Ранко Милојевић, парох жабаљски, који се, по прочитаном јеванђелском одељку, беседом обратио верном народу указујући на значај празника и живот у Христу Господу. После свете Литургије извршен је опход око храма.

Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј Остоја Нијемчевић, парох доњоковиљски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. На крају богослужења је извршен чин благосиљања славских дарова. Сабраном верном народу се обратио јереј Ћорђе Цвијановић, парох бајшански, који је честитао празник верном народу. Протонамесник Радоје Марковић се захвалио свештеницима, гостима и овогодишњим кумовима славе. Посебно је захвалио члановима црквеног хора при храму Вазнесења Господњег, похваливши њихов труд и љубав са којом су припремили славу и дали прилог за поправку црквених звона. За кумове храмовне славе за следећу годину се прихватила породица Петра Тривуновића из Ђурђева.

Суботица – У години великог јубилеја, три века од изградње од храма Светог Вазнесења Господњег у Суботици, верни народ у Суботици молитвено и радосно је прославио своју храмовну славу – празник Вазнесења Господњег.

Празнично бденије је служио презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник оџачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По отпусту, отац Драгољуб је честитао храмовну славу, а у братској љубави је отпоздравио протонамесник Иван Спасевски, настојатељ Световазнесенског храма. На дан празника, у четвртак, 12/25. маја 2023. године, светом Литургијом је началствовао протојереј Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Прота Саво је после прочитаног јеванђелског зачала одржао беседу.

После заамвоне молитве и опхода око светога храма, извршено је освећење новог класја жита, после чега је свечана литија пронела радост празника суботичким улицама. По повратку, испред храма је служен мали помен ктиторима и доброчинитељима светога храма. Светој Литургији су присуствовали г. Стеван Бакић, градоначелник Суботице, са сарадницима, чланови Црквеноопштинског управног одбора, фра Зденко Грубер са својим сабратом Ђеном, као и г. Кармине Тарало, конзул Републике Италије у Суботици.  

На светој Литургији је појао црквени хор ,,Свети Роман Мелодˮ, под диригентским вођством професора Драгане Николић.

Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Честитајући празник домаћинима, суботичком свештенству, верном народу, кумовима, прота Бранислав је, између осталог, рекао: ,,Сабрали смо се у великој радости као што су се и апостоли Христови сабрали у јерусалимском храму и оних десет дана по заповести Божјој провели у молитви са радошћу у срцу своме, јер ишчекиваху благослов Духа Светога и благодат која ће их оспособити да буду истински проповедници речи Јеванђеља Господњег, да буду проповедници који немају страха, да буду проповедници који ће свим својим бићем свом својом душом и свим срцем проповедати реч Божју, имајући свагда у своме срцу записано име Божје.ˮ

После вечерњег богослужења извршен је чин благосиљања славских дарова које су принели чланови породице Савић и медијски делатници Радио-Славословља, који су такође прославили своју славу. Залог кумства за наредну годину предат је г. Драгомиру Јовићу. Честитајући празник, протонамесник Иван Спасевски, настојатељ Световазнесенског храма, заблагодарио је свештенству на учешћу у прослави празника, као и породици Савић, кумовима славе, а делатницима Радио-Славословља пожелео истрајност у њиховој мисионарској служби ширења речи Божје.

У порти храма приређен је културно-уметнички програм, у којем су учествовали ученици Музичке школе са одсека за традиционално певање, дечји црквени хорови ,,Венацˮ из Алекса Шантића и ,,Емануилˮ из Суботице, Јана Стевановић, ученица Гимназије ,,Светозар Марковићˮ, као и чланови Културно-уметничког друштва ,,Младост 1947ˮ из Суботице.

Print Friendly, PDF & Email