Вазнесење Господње – храмовна слава Вазнесенског храма у Новом Саду

Епископ бачки др Иринеј: „Нека и ми схватимо свој живот као непрекидно узношење ка Богу Спаситељу. У томе се састоји наше спасење. Зато смо сви ми без изузетка призвани на то трајно и вечно узношење. Наш живот је вазнесење у Христу и са Христом.ˮ

На празник Вазнесења Господњег, у четвртак, 12/25. маја 2023. године свечано је прослављен престони празник  Вазнесенског храма у новосадском насељу Клиси. Прослава храмовне славе на Клиси почела је у навечерје празника, у среду, 11/24. маја, бденијем које је служио протојереј-ставрофор Недељко Зубовић, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан храмовне славе на светој архијерејској Литургији је началствовао Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког г. Дамаскина и свештенства Епархије бачке.

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени Епископ бачки г. Иринеј је поучио присутни верни народ о значају празника Вазнесења Господњег. „Сви празници Христови и, у крајњој линији, сви празници су по један Спасовдан, дан када празнујемо Спаситеља, Дивнога у светима Својим, и дар спасења ради којега је и дошао у наш свет – да пронађе што је изгубљено и да спасе оно што је пропало и усмрћено. Посебно овај празник, пошто је то празник који се односи на догађаје из завршне фазе читавог подвига спасења који је Господ Христос извршио на земљи. И зато, осећајући то, пратећи и разумевајући богослужење кроз векове, наш народ је овај празник назвао Спасовдан, даном Спаса и спасења. Наша вера се не заснива на некаквим произвољним митовима, легендама, непоузданим казивањима из старих времена, него на строго проверљивим и доказивим историјским чињеницама, које, наравно, верујући хришћани тумаче Духом Светим управо као дар спасења. Вера је увек слободан избор и зато ми не приморавамо никога да верује. Ми сведочимо своју веру и они који добровољно хоће да је прихвате они то и чине. Неки други је просто игноришу, а, нажалост, трећи – то видимо и у наше дане – са таквом демонском, рекао бих, мржњом се односе и према нашој вери и Цркви и према нама који смо њени чланови. Могли сте сви видети шта се све ових последњих дана и недеља рекло, на најгнуснији начин, против наше Цркве, нашег Патријарха, од људи који су, очигледно, безбожници, који ништа не знају о Цркви, али који су, нажалост, свесно и хотимично извртали Патријархове речи, приписивали му оно што није рекао и онда нападали, неки не само најгрубљим кочијашким речником, него уз псовке, што се ни у време Јосипа Броза није дешавало – да неко на јавном месту и у јавном гласилу са псовкама помиње име Патријарха српског. Ето, то смо, између осталога, ми доживели у ово последње време.

Христово Вазнесење значи да Он, сјединивши се са људском природом, поставши Човек, а оставши Бог, што је по природи, такав, дакле, и Бог и човек, Богочовек у једној Личности, узносећи се на небо, тојест враћајући се у предвечну славу из које је и дошао у овај свет, враћајући се у вечно биће Свете Тројице, од Које је Он Један, не враћа се без људске природе јер је Он Богочовек. Никада Га нико не може разоваплотити, рашчовечити. Тиме се показује зашто је Он и дошао у свет – да би уздигао на небо нас све људе, сав род људски, узимајући на Себе природу људску и да би нам омогућио да будемо у вечној заједници, и не само заједници него најприснијем јединству са Њим као јединствено богочовечанско тело. На Земљи је то Црква. Она нам је жива слика и прилика те вечне небеске заједнице.

Нека ова данашња слава и данашњи празник буде срећан и благословен! Нека и ми схватимо свој живот као непрекидно узношење ка Богу Спаситељу. У томе се састоји наше спасење. Човек није статичан, не стоји никад у месту – или се узноси навише, ка Богу, или клизи наниже, ка ђаволу. Трећега нема. И зато смо сви ми без изузетка призвани на то трајно и вечно узношење. Наш живот је вазнесење у Христу и са Христомˮ, нагласио је Преосвећени владика Иринеј у својој беседи.

После заамвоне молитве, извршен је трократни литијски опход око светог храма, а потом су освештани славски дарови, које је принео овогодишњи кум г. Момчило Гајић. Кумство за следећу годину преузео је г. Вељко Милутин. После чина благосиљања славских дарова Епископ бачки г. Иринеј је честитао храмовну славу свештенству и парохијанима Вазнесенског храма. У име свештеног братства и верног народа, Преосвећеним епископима је заблагодарио протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, настојатељ Вазнесенског храма.

На светој Литургији је појао хор Школе појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској, а присуствовали су: г. Никола Перваз, председник Црквене општине новосадске, представници месних заједница Клиса, Слана бара и Видовданско насеље, као и представници Основне школе „Душан Радовићˮ. После свете Литургије, у храму је уприличен уметнички програм у којем су учествовали ученици Основне школе „Душан Радовићˮ.

Print Friendly, PDF & Email