Свечано прослављен јубилеј Светониколајевског храма у Сивцу

На празник Преноса моштију светог Николаја Мирликијског, у понедељак, 9/22. маја 2023. године свечано су прослављени храмовна слава и јубилеј Светониколајевског храма у Сивцу – сто педесет година од освећења храма.

Свечана прослава храмовне славе у Сивцу, која је протекла у знаку јубилеја храма, почела је у навечерје празника празничним бденијем, које је служио протојереј-ставрофор Иван Вачик, парох гардиновачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. На дан храмовне славе свету Литургију је служио протојереј Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. По заамвоној молитви извршен је трократни опход око светог храма. Благољепију свете Литургије допринели су својим појањем ученици Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима.

Вечерњим богослужењем началствовао је Епископ мохачки г. Дамаскин, уз саслужење протојереја-ставрофора Јована Милановића, ректора Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима, и свештенства Епархије бачке. На крају вечерњег богослужења Преосвећени владика Дамаскин је благословио славске дарове, које је принео овогодишњи кум г. Милутин Бојовић.

После благосиљања славских дарова, Преосвећени владика Дамаскин се обратио присутнима и пренео молитвене поздраве и благослов Епископа бачког г. Иринеја. „Данас прослављамо великога Божјега угодника – светога Николаја Мирликијскога Чудотворца, односно прослављамо спомен на преношење његових моштију из Мире Ликијске у град Бари у Јужној Италији. Управо овоме празнику, односно овоме дивноме светитељу, светоме Николају, ваши преци су пре сто педесет година подигли овај дивни и величанствени храм, који својом велелепношћу и својом величином надилази у сваком случају ово место у коме је подигнуто. То говори о вери ваших предака, говори о томе каквом вером су они живели, колико су волели Бога и своју свету Цркву и колико су молитава узносили светоме Николају. Свети Николај је имао љубав према Богу и, са друге стране, имао је љубав према човеку. Имао је утешну реч за свакога човека, имао је благ и нежан поглед за свакога човека. Био је спреман да свакоме човеку помогне, био је спреман да са сваким човеком болује, био је спреман да поднесе свачију патњу, али је исто тако био спреман и да се радује свачијој радости. Драга браћо и сестре, велика ми је радост што сам данас овде са вама у овоме дивноме храму, јер храм јесте место сусрета Бога и човека, место загрљаја Бога и човека, место најприснијег сједињења Бога и човека у светој Тајни Евхаристијеˮ, поручио је викар Епископа бачког.

По обраћању, Епископ мохачки г. Дамаскин је уручио архијерејске грамате признања следећим установама и појединцима: Дому културе у Сивцу, Јавном комуналном предузећу „Радникˮ из Сивца, предузећу „Црвенка нетˮ из Црвенке, госпођи Вери Лазаревић из Сивца, г. Каменку Попарићу из Сивца, г. Гојку Влашком из Сомбора, г. Зорану О. Перуничићу из Сивца, госпођи Весни Башић из Новог Сада, г. Зорану Перуничићу из Сивца, госпођи Бјели Вуксановић из Сивца, госпођи Радмили Делић из Сивца, госпођи Јелени Пејин из Сивца, г. Милану Крстоношићу из Сивца, г. Радету Божовићу из Сивца, протојереју Сави Николићу и протонамеснику Даниелу Кобиљском.

Архијерејске захвалнице додељене су: Основној школи „20. октобарˮ у Сивцу, Ловачком удружењу у Сивцу, г. Радовану Миљанском из Сивца, г. Александру Миловићу из Сивца и г. Чедомиру Жижићу из Сивца.

У име свештенства и присутног верног народа Преосвећеном владици Дамаскину заблагодарио је протонамесник Даниел Кобиљски, настојатељ и парох храма у Сивцу.

Вечерњем богослужењу у Светониколајевском храму у Сивцу присуствовали су:  г. Дамјан Миљанић, председник Општине Кула, госпођа Татјана Мрдак, председник Савета месне заједнице Сивац, г. Ференц Лендек, директор Основне школе „20. октобарˮ, г. Жељко Маџарев, директор Јавног комуналног предузећа „Радникˮ из Сивца, госпођа Вера Крсмановић Голубовић, директор Дома културе у Сивцу, часници Црквеноопштинског управног одбора и многобројни верни народ.

Print Friendly, PDF & Email