У Сивцу отворена изложба „Светониколајевски храм у сто педесет годинаˮ

Празник Светог Василија Острошког свечано је прослављен у Светониколајевском храму у Сивцу. У навечерје празника вечерње богослужење служио је протонамесник Даниел Кобиљски, парох сивачки. Богослужењу су присуствовали ученици Основне школе „20. октобарˮ, са својим вероучитељима Бојаном Цвијановић и Жарком Павловићем.

На дан празника, у петак, 29. априла / 12. маја 2023. године, светом Литургијом началствовао је протопрезвитер Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење протонамесника Даниела Кобиљског. После прочитаних јеванђелских одељака, надахнутом беседом сабране је поучио прота Саво, честитајући том приликом присутнима празник и јубилеј светог храма. После заамвоне молитве извршен је чин благосиљања славских дарова које су принели овогодишњи кумови госпођа Вера Лазаревић и господин Синиша Сувајџић. Кумства за наредну годину прихватиле су се госпође Смиљана Маливук и Јелена Волф. По отпусту отац Даниел је захвалио архијерејском намеснику на учешћу у духовној радости и речима поуке које је упутио свима и захвалио се кумовима на њиховој љубави према Цркви.

После свете Литургије, у холу Основне школе „20. октобарˮ у Сивцу, отворена је изложба „Светониколајевски храм у сто педесет годинаˮ. Изложбу је отворио протојереј Саво Николић. Отварању изложбе су присуствовали Ференц Лендак, директор Основне школе „20. октобарˮ, Миленко Рајић, секретар Месне заједнице Сивац, и часници Црквеноопштинског управног одбора. По отварању изложбе присутнима се обратио речима захвалности протонамесник Даниел Кобиљски, који је том приликом уручио пригодне захвалнице и слику храма протојереју Сави Николићу, директору Основне школе, Атељеу „Плусˮ из Куле и господину Зорану О. Перуничићу, писцу монографије храма.

Print Friendly, PDF & Email